Szép nagy káposztafejeket
megmosunk, forró sós vízben 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük, a nagy leveleit
óvatosan lefejtjük és egy nagy szalvétára úgy rakjuk rá, mint ahogy lefejtettük.
Következő töltelékkel megtöltjük: A nagy levelek lefejtése után a megmaradt
káposztát apróra vágjuk, és forró zsírban lepároljuk. Ez alatt személyenként 6
dkg húsból (lehet sertés, borjú vagy marha) pörköltet készítünk (lásd a
húsoknál) paprika nélkül. Egy fej káposzta 4-5 személyre elegendő. Ha puha a
hús ledaráljuk, megsózzuk, teszünk még hozzá személyenként egy evőkanál grízt
pici törött borsot a már előzőleg lepárolt káposztát és az egészhez egy egész
tojást. Jól kidolgozzuk és nagy gombócot formálva belőle, a szétnyílt káposzta
levelekre helyezzük. A leveleket úgy igazítjuk, rajta mintha egy egész káposztafej
lenne, a szalvétát óvatosan összekötjük és az egészet forró vízbe másfél órán
át főzzük. Szitára tesszük, majd vigyázva kivesszük a szalvétából és kizsírozott
tűzálló tálra helyezzük. Tejföllel melybe előzőleg pici lisztet habartunk
leöntjük és vajban pirított zsemlyemorzsával lelocsoljuk. Tálalás előtt pirosra
sütjük.