Fűszerlexikon



Dél-Indiában honos egynyári növény, elsősorban illóolajáért termesztik. A népi gyógyászatban emésztési rendellenességekre javasolják. Aromatikus magja egészben és őrölve egyaránt kedvelt fűszer. Lestyánnal vagy kakukkfűvel helyettesíthetjük.
Felhasználás: Jól illik a halakhoz (elsősorban makréla, lazac, hering) - roston sütve szórjunk a parázsra a növényből, magokból. Használják bárány - és sertéshúsokhoz, salátaöntetekhez, halakhoz kínál majonézhez. Curryporokban, az ötfűszer-keverékben is megtalálható. Tesznek belőle pikáns tésztafélékbe, fánkba, kenyérbe, piskótába, kalácsokba.
A petrezselyem rokona.
Füves emberek, orvosok időtlen idők óta ismerik; az abszolút gyógyszernek tartották, mely fiatallá, erőssé, egészségessé teszi az embert.
Nálunk is megterem, bár D-Európában jobban érzi magát.
Parfüm- és szappangyártásban használják.
Orvosi felhasználása: Fülfájás, fogfájás, asztma, reuma gyógyítója, állítólag segít csuklás, köhögés ellen, javítja a látást.
Ha ízlelésünk eltompult, forraljunk fel 3 dl vizet, tegyünk bele 1 tk. ánizskapor magot, majd szűrjük magas pohárba és ezt kortyolgassuk.
Felhasználás: Mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek
Illatos, barna színű termés, erős, édesen aromás ízű. Gyógyhatása miatt emésztést serkentő, epe- és bélbántalmak elleni szerként is használják. Gyógycukorkát, különféle édességeket fűszereznek vele. Vörös káposzta és némely italféle ízesítésére is használják.
A petrezselyem rokona. A Földközi-tenger vidékén, az egykori Levante területén őshonos. Az ókori Egyiptomban már jól ismerték. A rómaiak tudták róla, hogy segíti az emésztést, ezért a gasztronómiai orgiák után speciális ánizsos süteményt szolgáltak fel.
Legalább annyira fűszeres ízű, mint az ánizskapor.
Elsősorban pikáns és édes ételekbe teszik az indiaitól a kevésbé fűszerező konyhákig. Gyakori a hallevesekben, kenyérfélékben (főleg rozskenyér), süteményekben, cukorkákban.
A közkedvelt, ánizsos italfélék közé tartozik a francia Pernod és Ricard, az Anisette likőr, a spanyol ojen, a török raki, a görög ouzo, az arab arrak és a bolgár masztika. Illatszeripar, szappangyártás egyik alapanyaga.
Orvosi felhasználása
Köhögés ellen hatásos, fertőtlenítőszerekben is megtalálható.
Felhasználás: Levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Fűszeres illatú, jellemzően kesernyés ízű. Régebbi korokban általában a győzelem jelképeként használták. Savanyúságok, vadas jellegű ételek, főzelékek, mártások, különféle levesek ízesítésére használják. Az ételbe tett mennyiségre ügyelni kell, mert ha túl sok, keserűvé válik. Egészben vagy porrá őrölve használjuk. Utóbbi esetben (négyszemélyes adagra számítva) egy késhegynyi is elég belőle.
A babér a Nap fája az Oroszlán jegyében. Védelmet nyújt az emberi testet érő minden sátáni gonoszság ellen. Parkinson, a 17. századi nagy botanikus nem győzte dicsérni: "A babérlevél különb a kert minden más növényénél, mert nemcsak gyönyörű, de jövedelmező is. A bölcsőtől a sírig elkísér."
A levelekből font koszorút a régi Rómában császárok és hősök viselték a nagy tisztesség jeleként. A babona azt tartotta, véd a villámcsapástól.
A Grand Prix győztese ma is babérkoszorút kap, a brit királyi ház költőjét ma is koszorús költőnek nevezik, mivel a görögök és rómaiak babérkoszorúval díjazták a költőket.
Mindig van babér az összekötött fűszercsomókban és az erőlevesben. Alkotója több klasszikus mártásnak. Világszerte használják a klasszikus és a modern konyhák a tenger gyümölcsei, a húsok, rizs, főzelékek ízesítésére.
Beleteszik a levesekbe, tálban sült ételekbe, pácokba, savanyúságokba, felfújtakba, nyársra húzzák, tepsiben-lábasban sütik-főzik. Szerepet kap édességekben, krémekben, fagylaltokban is.
Magvak, füge mellé téve megvéd a molyoktól, zsizsiktől.
Felhasználják a parfümiparban, rumgyártásban.
Orvosi felhasználása
Összehúzó, emésztést javító, étvágy serkentő hatása van.
Felhasználás: Levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek
Felhasználás: Levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Fanyar illatú, jellegzetes, pikáns fűszernövény, amelyet otthon, cserépben is nevelhetünk. Általában szárított, morzsolt formában árulják. Légmentesen, fénytől védve kell tárolni. Hüvelyes levesek, főzelékek, saláták, sültek és savanyúságok fűszere, az olaszos paradicsommártás elengedhetetlen tartozéka. Felfúvódást gátló hatása miatt érdemes belőle főzetet készíteni az arra rászorulónak.
A bazsalikom az ajakosok családjába tartozik.
A trópusokon mindenütt megtalálható, de megterem a hűvösebb égöv alatt is, és itt, a legillatosabb fűszernövényeink közé tartozik.
Indiában őshonos, onnan került a Közel-Keletre. Már a görögök is ismerték, Vergilius is említi, Nyugat-Európába csak a 16. században jutott el, s az Újvilágba még később. (!)
A kifejlett növény erős, fűszeres illata nyáron áthatja az egész kertet, s a görög falvakban, ahol minden ablakládában bazsalikom zöldell, kellemesen édes illatával telve a levegő.
Nagylevelű, erősebb illatú vállfaja a közönséges bazsalikom, (Ocimum basalicum) jól tűri a mérsékelt klímát. Amikor eléri az araszos magasságot, csípjük ki a közepét, hogy jobban bokrosodjék, és később is távolítsuk el a virágzatát.
Magassága eléri a 45-60 centimétert.
Kicsi bokrokat alkot az aprólevelű görög bazsalikom (Ocimum minimum), és mindössze 15-20 m magasra nő.
Salátának igen mutatósak a nagy, bókoló levelű vagy a fodros bazsalikom változatok, illetve a pirosak, bár ezek nem olyan ízletesek.
A bazsalikom könnyű, jó termőtalajt és igen sok napfényt igényel. Nem kifejezetten egynyári növény, de elég nehéz átteleltetni.  A legszívósabb fajta a bokor bazsalikom, a legkényesebb a pagoda bazsalikom, a hindu templomok, szent növénye, a tulsi.
A bazsalikomnak bódító, enyhén borsos illata van, némi menta és szegfűszeg árnyalattal.
Kellemesen egészíti ki ízhatását a citrom és a fokhagyma. Leggyakrabban paradicsommártásokban vagy a pesto mártásban találkozunk vele, de felhasználható tojásételekben is, burgonya-, bab- vagy rizssalátákban, illetve zöldsalátának, önmagában vagy vegyesen.
Egy-egy bazsalikomág (ehető virágjával együtt) körítésnek is megfelel.  A Földközi-tenger mentén, Indiában és Thaiföldön a főtt ételek legfontosabb fűszere.
Ecetek és olajok ízesítésében is szinte páratlan.
Dél-Európában vadon nő a borágó (borago officinalis) és a római légiók nyomában észak felé is elterjedt. Meszes talajon ma már a legtöbb európai országban megtalálható.
Egynyári növény, magról szaporítható. Kora ősszel, vagy tavasz derekán vessük jó vízáteresztő, lehetőleg meszes vagy homokos talajba. A palántázást nem jól tűri, inkább ritkítsuk a vetést, 40 cm-es közöket hagyva. A kifejlett növény elérheti a 90 cm-es magasságot és elszórja a magját.
Szívesen látogatják a méhek, így a beporzásban is nagy szolgálatot tesz.
Fekete közepű, gyönyörű mélykék virága valamikor a hímzésminták kedvelt motívuma volt.
Ez az ehető virág ma a salátákat díszíti, illetve kandírozott formában a tortákat.
Zsenge leveleinek némiképp az uborkáéra emlékeztető üde íze van: különféle italokat ízesítenek vele. A borágót mártásnak is elkészíthetjük, ugyanúgy, mint a sóskát, illetve ezzel a mártással színezhetjük a kifőtt tésztát, vagy a bele való tölteléket. Nemcsak az ízével teheti érdekesebbé a vegyes salátákat, hanem zsenge szürkészöld leveleivel; például igen hatásos krumpli salátában.
Közeli rokona a fekete nadálytő, amivel akár helyettesíthetjük a borágót.
Felhasználás: Saláták, húspácok
Felhasználás: Pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek
Nagyon aromás, kissé kesernyés, zamatos, csípős ízű. Savanyú káposztaételek, saláták, marinált halételek, vadpástétomok, páclevek ízesítésére való. A pálinkafőzésnél is lehet szerepe.
A borókafáról régóta él a hiedelem, hogy a bajban lévők barátja és oltalmazója. Ótestamentumi részletekben szerepel, mint menedék és a kisded Jézust egy borókabokor ágai között rejtették el, amikor a Szent Család Heródes elöl menekült. A borókát ezért Szűz Máriának szentelték, Olaszországban ma is borókaágat tesznek az istállókba, pajtákba. A középkorban borókaágat akasztottak az ajtó fölé, hogy távol tartsa a boszorkányokat, és úgy hitték, hogy az elégetett borókaág megvéd a kígyóktól.
Az elharapott bogyónak először gin, majd terpentin íze van.
Gin, likőrök, gyomorkeserűk és a svéd sör gyártásánál használják.
Finoman fűszerezi a vadszárnyasokat, más vadhúsokat, de a sertést, bárányt, a sonkát és pástétomokban is kiváló.
Néhány szem törött bogyót tehetünk a karácsonyi süteményekbe, a pudingokba. Jól illik az almához - az almás rétes, almatorta különösen finom ízt kap kevés törött bogyótól.
Erőteljes fertőtlenítőszer, használják illatszerekhez és rovarirtókhoz is.
Orvosi felhasználása: Azt tartják, hogy serkenti a vérkeringést, fiatalítja az öregeket. Kezelnek vele kólikát, reumát, kígyómarást.
Felhasználás: Levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
A legismertebb és a legelterjedtebb fűszer a világon. A fekete bors a növény éretlenül leszedett és megszárított termése. A fehér bors az érett termés leáztatott és ledörzsölt héja nélküli borsszem, amelynek színe egészen világos. A zöld bors és a rózsaszín (vagy piros) bors ugyancsak különböző érési fokokban leszedett termés. Mindegyiknek más és más az íze, más a csípősségi foka, az illata és a zamata. Étvágygerjesztő hatása közismert, azonban nagyon kell vigyázni az adagolásával, mert nagyobb mennyiségben káros a gyomor nyálkahártyájára. Izgató hatása miatt egyes betegségekben szenvedőknél tilos a használata. Nemcsak az ételkészítés folyamán, hanem a tányéron is szokás borsozni az ételt. Majdnem mindenfajta húsétel, mártás, gomba elengedhetetlen fűszere, de rendkívül intenzív aromája és íze miatt csak módjával használjuk!
A fűszerek királya, a világ egyik legrégibb és legkedveltebb fűszere. A tengerészek elsősorban a borsot kutatva indultak egykor Kelet felé. Volt idő, amikor értékesebb volt az aranynál. Elsőként a rómaiak ismerték fel az uralkodó széljárások és a monszunok szerepét a hajózásban, így biztosítani tudták e nemes fűszer állandó utánpótlását D-Indiából.
Alexandriát az Európa és Ázsia közti kereskedelem legfőbb kikötőjévé fejlesztették, hatalmas raktárakat építettek a bors tárolására. A város egyik kapujának Bors kapu volt a neve.
Róma ostromakor a gótok királya 3000 fontnyi borsot, aranyat, ezüstöt követelt váltságdíjként - a rómaiak vonakodva ugyan, de megadták, a gótok mégis kifosztották a várost. A középkorban becses fizetőeszköz lett, a hozományt, az adót, a bért gyakran fizették borsban.
A Fűszer-szigetekért olyan nagy nevek indultak, mint Marco Polo, Kolumbusz, Vasco de Gama, Magellán, Drake, akik átkutatták a Földet borsért és a többi fűszerért, melyek megszerzésétől hatalmas vagyont reméltek.

A zöld bogyókat gyékényen szárítják a napon, napjában többször átgereblyézik egy héten át, míg ráncosak és feketék lesznek.
A piros és narancsszínű bogyókat zsákokba csomagolják, 1 hétig lassan folyó, vízben áztatják. Ettől a külső héjuk lerothad, ezt ledörzsölik a magról.
A zöld bogyókat páclébe, ecetbe teszik. Jól illik vadakhoz, kacsához, tejszínes mártásokhoz, cserépben sült ételekhez. A thai konyha kedvence.
A görög-római korban közkedvelt volt. Ma már őshazájában, Indiában se nagyon terem.  
Vadon termő kúszónövény éretlen termése. Akkora, mint a borsszem, de "farkincája" van. Bioboltokban állítólag néha lehet kapni.

A borsot édességekhez is használják: gyümölcsös és gyömbéres kalácsokba, süteményekbe teszik, néha igen nagy mennyiségben, de friss gyümölcsöt is fűszereznek vele.
Próbáljuk ki: friss ananászt enyhén megborsozunk, sózatlan vajban átsütjük, rummal flambírozzuk.
A friss eper meghökkentő élményt nyújt, ha meghintjük borssal, majd tejszínhabot teszünk rá. Az édes érett füge megborsozva kecskesajthoz fantasztikus.
Orvosi felhasználása: Étvágyjavító, szinte mindenre használják - bénulástól a fejfájásig.
K-Afrikában él az a hiedelem, hogy aki borsot eszik, nem csípik a szúnyogok.
Felhasználás: Mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és - főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, (feketebors pótlására is használjuk)
Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres ízű és illatú növény, amelyet kiskertekben is szokás termeszteni. Erős aromája miatt a szakszerűtlen adagolás következtében megkeseredhet a vele fűszerezett étel. Nagyon jó a burgonyához, a káposztához, különféle salátákhoz, kolbászfélékhez, vadpácokhoz stb. Akinek nem szabad borsot fogyasztania, használjon helyette borsikafüvet. Gyomorgörcsoldó és étvágygerjesztő hatása közismert.
Felhasználás: Gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Rendkívül erős mentaíze szokatlan lehet annak, aki nem ismeri. Csak egészen kis mennyiségben ajánlatos szárnyas-húsok töltelékébe vagy különféle likőrökbe tenni. Emésztést elősegítő, epegörcsoldó hatása miatt a gyógynövények legfontosabbika.
A borsmustár (Eruca sativa) Ázsia nyugati részein és Dél-Európában őshonos. Angliába a rómaiak által került, ma már elvadulva nő mindenfelé. Igen népszerű növény volt a középkorban, de még a 18. század végén is, ma már azonban leginkább Franciaország déli vidékén és Olaszországban termesztik.
Egyéves növény, magról vethető tavasszal és ősszel. Ha tápdús, nedves földbe vetjük, 8 hét elteltével már szedhetjük is, és folyamatosan tovább terem. Kerti változatainak krémszínű, olykor lila csíkos virága van.
Jellegzetes, kellemesen csípős íze jól érvényesül vegyes salátákban, különösen a semleges ízű fejes saláta mellett.
Felhasználás: Mártások, sült húsok, rizsek, halételek, sajtos és tojásételek
A trópusi égövön növő paprika egyik változata, rendkívül csípős, égető érzést okozó fűszer. Mártások, halételek, rizses, sajtos és tojásos ételek fűszere, azonban csípőssége miatt az adagolásával csínján kell bánni. Sokkal erősebb, mint a magyar cseresznyepaprika.
Felhasználás: Pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek
Számtalan fajtája létezik, méretük, alakjuk, színük, ízük és csípősségük rendkívül eltérő lehet. Indiában, de Mexikóban is, például a különböző zöld és piros chiliket szárítva, őrölve és frissen egyaránt szívesen fogyasztják. A legtöbb igen csípős, ezért friss chilit feltétlenül magozzuk ki, ha nem kedveljük kifejezetten a nagyon csípős ételeket. Általában hegyes, erős zöldpaprikával vagy cseresznyepaprikával helyettesíthetjük.
Felhasználás: Mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Currylevél: A curry cserje szárított levele. Keserédes íze van, és a mi babérlevelünkhöz hasonló módon használják fel.
Curry por: A nálunk curry porként árusított fűszer ebben a formában, Indiában ismeretlen. Legfontosabb alkotórésze a kurkuma. Az úgynevezett "curry"-hez (a mi pörköltünkre emlékeztető módon, de nem csak húsból készült ételek) ajánlják, de ne használjuk lépten-nyomon, mert minden ételnek egyforma íze lesz.
Változatait lásd a receptek között.
Felhasználás: Mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, - saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek
Kiskertekben termő növény, amely összedörzsölve erősen emlékeztet a citromhéj illatára. Nyersen és frissen gyümölcsös édességek ízesítésére való, szárított állapotban pedig savanyúságokhoz, különféle mártásokhoz és egynémely gombaételhez jó.
Felhasználás: Húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
A citrom lereszelt vagy nagyon vékonyan lehámozott héja. Jellegzetesen kesernyés ízű, rendkívül intenzív illatú és aromájú, amelyet elsősorban gyümölcsös ételek, különféle sütemények, krémek, pudingok, tehát általában édességek ízesítésére használunk, azonban némely sós ételt, így például egy kolbászfajtát vagy páclevet is lehet vele fűszerezni. (A citrom leve nem fűszer, ezért annak a használatára itt nem térek ki.)
Felhasználás: Saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
A csabaíre (Poterium sanguisorba) és változatai vadon teremnek, illetve Európa-szerte megbecsült kerti növények. Igen népszerű volt az Erzsébet-kori Angliában, ahonnan a telepesek magukkal vitték az Újvilágba.
Legfeljebb 30 cm magasra növő évelő növény, a meszes talajt kedveli. Ha a virág szárait eltávolítjuk, nagyobb lombhozamra serkenthetjük. Egész nyáron szedhetjük a levelét, olykor még késő ősszel, a korai hó alól is. Finoman csipkés leveleinek színe élénk zöld, a fonákja szürkés.
Íze kissé az uborkáéra emlékeztet. Illata olyan, mint a dinnyéé vagy az uborkáé. Vegyes zöld salátában az íze és a külseje is jól érvényesül. Nyáron, jégbe hűtött üdítőitalokban borágó helyett is használhatjuk.
Fűszeres vajakban tárkony és rozmaring társaságában igen ízletes, mártásokban pedig mentával együtt használatos.
Különböző gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készített fűszeres ízesítő. Általában a húsételek elmaradhatatlan kísérője. A kelet fűszerboltokban többféle kész csatnit árusítanak.
Csicseriborsólisztet magunk is készíthetünk: a megszárított csicseriborsót száraz serpenyőben megpörköljük, hagyjuk kihűlni, és mozsárban vagy valamilyen darálóban finomlisztté őröljük.
Felhasználás: Az ánizshoz hasonló, ám annál jóval erősebb aromájú, édeskés ízű, Dél-Kínában honos, örökzöld fa termése. Ugyanúgy használható, mint az ánizs, különféle sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, és likőrök ízesítésére szolgál.
A japánok füstölőként égették a fa illatos kérgét. A sárga, nárciszszerű virágokból kifejlődő gyümölcs nyolcágú csillagocskákat alkot. Ugyanúgy édesgyökér aromája van, mint az ánizsnak.
A kínai konyha egyik legfontosabb fűszere, az "ötfűszer" keverékben is benne van.
Ezzel készítik a "tea-tojást", mely kínai körítések tartozéka: a keményre főtt tojás héját körbe törögetik, hidegvízbe teszik, amibe szójaszósz, só, csillagánizs és tea kerül. 1,5 - 2 órán át, főzik, egy teljes éjszakán át ebben hagyják kihűlni. Meghámozzák, 4-be vágják.
Likőrök, cukorkák ízesítője.
Orvosi felhasználása: Köhögés elleni cukorkákban is meg található. A kínaiak gyakran rágcsálják szájillatosítóként.
A borsófélék családjába tartozik.
Az édességipar, elsősorban a színes brit gumicukrok tették híressé. Nagy-Britanniában a dominikánus szerzetesek a 16. sz. óta termesztették Yorkshire megyében, ahol a cukorkagyártás bölcsője ringott.
A friss gyökér élénksárga, édes illatú, keserédes.
Főleg a cukorkagyártásnál használják, ízesítője a híres Guinness sörnek és üdítőitaloknak is.
Orvosi felhasználása: Intenzív íze orvosságok ízének elnyomására szolgál.
Felhasználás: Saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Kellemes, ánizsra emlékeztető, édeskés, kissé csípős, aromás fűszernövény, amely különféle halételek, marinádok, páclevek, sütemények és likőrök fűszerezésére való, ám csak nagyon kis mennyiséget szabad az ételbe tenni, mert túladagolása esetén az étel keserűvé válhat.
Sok indiai fűszerkeverék elmaradhatatlan tartozéka. Ánizzsal helyettesíthetjük.
Ezt a növényt biztosan nem fogjátok kirándulás közben begyűjteni, hacsak nem hipermarketbe mentek hétvégenként a családdal.
Az édeskömény (Foeniculum vulgare) erősen ánizsillatú növény, őshazája Dél-Európa, de a trópusokat kivéve szinte mindenütt megtalálható.
Különleges vállfaja a firenzei vagy gumós édeskömény, amely gumót képező megvastagodott levélnyeleivel zöldségfélének számít. Enyhébb az íze, mint a közönséges édesköményé, kitűnő saláta készül belől, más salátának való növényekkel vegyesen, illetve különféle fűszernövényekkel ízesítve.
Jól illik a sajtok mellé is.
Mindkét fajta, évelő és magról könnyen szaporítható.
Magassága eléri az 1-2 métert, de a bőséges lombhozam érdekében helyes, ha visszavágjuk. Ha hagyjuk megnőni, nyár derekán nagy, sárga ernyővirágzatokat hoznak, és rengeteg magot érlelnek.
A firenzei gumós édeskömény termesztése valamivel több gondozást igényel. Tápdús földre van szüksége, és amikor a gumója kezd kifejlődni, fel kell töltenünk földdel.
Szárát megszárítják, és Provence-ban például a parázsra szórják, hogy illata átjárja a roston sütött tengeri süllőt vagy pérhalat.
Lásd: Mirhafű
Felhasználás: Sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek
Egy Ceylonban (Sri Lankában) honos, jellegzetes fa ágairól lefejtett héjkéreg, amely jellemző illatú, édeskés és csípős ízű, ugyanakkor fanyar. Darabokra vágva vagy púderfinomságúra őrölve használják. Különféle almás sütemények, mézeskalácsok, piskóták, fánkok és kompótok, befőttek, mártások, valamint forralt bor fűszerezésére való.
Régóta összefüggésben áll az áldozat és a gyönyör ősi szertartásaival. Az ősi Egyiptomban a fahéjat balzsamozásra használták. Egy Kr. e. 1489 körüli gyönyörű fáraónő által építtetett templomon talált hieroglifák szerint az uralkodónő hajókat küldött a mai Szomáliába, hogy hozzanak fahéj, tömjén és mirhafákat. Az Ótestamentumból mindvégig az derül ki, hogy a fahéj drágább volt az aranynál. Néró császár állítólag dührohamában megölte a feleségét, majd megbánása jeléül megparancsolta, hogy az asszony temetésén égessenek 1 évre való fahéjat.
Világszerte számtalan ételhez használják.
Egészben teszik a fahéjrudat a sütőtálba a sültekhez.
Rizsfogásokhoz, forralt borokhoz és puncsokhoz, gyümölcsszirupokhoz használják.
Mexikóban a forró csokoládét ízesítik vele. A különféle süteményekhez, piskótákhoz őrölt fahéjat használunk.
Orvosi felhasználása: Stimuláló, vérzéscsillapító, emésztést szabályozó szer. A hosszú, sötét, illatos leveleiből olajat sajtolnak, melyet az illatszeripar hasznosít.
A boglárka-félék családjába tartozik, nem rokona a réti köménynek.
A magokat a rómaiak és az indiaiak réges-régen használták fűszerként és orvosságként egyaránt.
A megtört magok illata részben borsos - néha használják is bors helyett, részben az oregánora emlékeztet. Az indiai konyha fűszerkeverékeiben megtalálható, főzelékeket, dhalokat, csatnikat ízesítenek vele. Közép-Keleten a kenyérfélék, sütemények tetejét szórják meg vele. A német konyha különösen szereti.
Felhasználás: Mártások, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek
Híres mártások, rafinált főtt ételek és saláták hagyományos tartozéka a "Fines herbes", a különféle fűszernövényekből összeállított "finomfű" csokor, amely apróra vágva kerül az ételbe.
Klasszikus francia "finomfüvek" a turbolya, a petrezselyem, a tárkony, a metélőhagyma és a kakukkfű.
A francia konyha határain kívül a választék a helyi ízlésnek, a kínálatnak, és az elkészítendő fogásnak megfelelően változik.
Olaszországban és Provence-ban feltétlenül jelen van a csokorban a bazsalikom, Skandináviában, Németországban és Magyarországon a kapor, a Közel-Keleten és Görögországban viszont nem maradhat ki belőle a menta. De szerepelhet a finomfüvek között a lestyán, citromfű, borsmustár, izsóp, porcsin, majoránna, zellerzöldje, édeskömény, borágó, vagy akár a zsázsa is.
Saját finomfű kompozíciónk összeállításában szabad tere van egyéni ízlésünknek és fantáziánknak.
Felhasználás: Levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
A magyar konyha egyik legfontosabb fűszere. Olyan sok gyógyító hatással bíró növény, hogy lehetetlen mindegyiket felsorolni. A legfontosabb vérnyomást csökkentő hatása. Érelmeszesedés, érszűkület esetén jól képes karbantartani a beteg állapotát. Közismert epe és májműködést serkentő hatása is. (Ez utóbbi esetben csak nyersen fogyasztva hatásos.) Lehetetlen felsorolni, mi mindenbe szokás fokhagymát tenni, de az, biztos, hogy egyetlen kolbászféléből sem hiányozhat. Sültek, saláták és egyéb ételek is csak nehezen viselik el hiányát. Fontos, hogy az étel elkészülte előtt néhány perccel, nyersen, összezúzva keverjük bele az ételbe, és már ne forraljuk. Ízét és illatát is így adja ki a legintenzívebben.
Sok népmitológiájában, vallásában és kultúrájában előbukkan.
Az arab legenda szerint, pl. a fokhagyma az ördög egyik, a vöröshagyma a másik lábnyomából sarjadt, amikor elhagyta az Édenkertet. A Biblia is sokszor utal erre a nemes növényre.
A piramisok építői fokhagymát kaptak. Fokhagymát találtak az ifjú Tut-Anch-Amon (itt így írják) fáraó sírjában is.
A római katonák, munkások fokhagymát rágtak; a katonák csata előtt, kivált, amikor kézitusára volt kilátás - nem csoda, hogy olyan sikeresek voltak.
A kínai mitológiában a fokhagyma képes elűzni a Gonosz Szemet, a balszerencse, balsors jelképét.
Egy híres füvész - Culpeper - (milyen érdekes név) azt állította, hogy a köménymag vagy zöldbab rágása képes elvenni a lehelet fokhagymaszagát. A mai megoldások egyike - most figyeljetek! - több pohár vörösbor, avagy friss petrezselyem, menta, kakukkfű, zellerlevél rágása.
A Garlic név az angolszász garleácból származik, mely a lándzsa alakú levelére utal.
Sokféle fokhagyma létezik, a leggyakoribb a fehér papírhéjú változat. A rózsaszínű vagy lila fokhagymának a külső héja vastagabb és a gerezdje csodálatosan húsos, telt. Kaliforniában terem egy óriásfajta, Dk-Ázsiában pedig egy olyan miniatűr, mely 4-6 apró gerezdből áll.
Egyes kertészek szerint, ha fokhagymát ültetnek rózsáik alá, azok még illatosabbak lesznek, ráadásul a kártevőket is elűzi.
Gyógyászat: Csodagyógyszernek tartják. Tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást, már őseink tudták, hogy javítja az emésztést. Napjaink orvosainak segít a cukorbaj kezelésében, csökkenti a koleszterinszintet. Köhögés elleni szerekben fokhagymalét használnak, hozzájárul az asztma gyógyításához is. Régi népi szokás szerint a szamárköhögés ellenszereként fokhagymát tettek a beteg cipőjébe.
Egyik legősibb kultúrnövényünk a fokhagyma (Allium sativum). Kínában már 5000 évvel ezelőtt termesztették, de közkedvelt volt a mediterrán birodalmakban is. Hérodotosz szerint a piramisépítkezéseken dolgozó rabszolgák nagy mennyiségű fokhagymát kaptak munkaképességük fokozása érdekében. Élénkítő hatását is ismerték: a rómaiak csata előtt fokhagymát etettek katonáikkal. A néphit úgy tartotta, hogy a szemmel verés, sőt, a vámpírok ellen is véd.
Annyi bizonyos, hogy szabályozza a vérnyomást, megelőzi az érelmeszesedést, fertőtleníti a bélrendszert. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, puffadáscsökkentő, görcsoldó hatású. Spanyolnátha megelőző gyógyszere. Gyümölcse ízületi gyulladás és kőbántalom ősrégi gyógyszere. A szárított növényből készített főzet hasmenés, makacs sárgaság ellen hatásos. Leveleiből kellemes élvezeti tea készíthető.
Szára 80 cm magasra nő, hagymája összetett és gerezdekből áll.
A konyhában naponta szükségünk van rá: számtalan főtt ételünk ízesítője, de megsütve önálló körítés is lehet, nyersen pedig saláták, salátaöntetek értékes ízanyaga és alkotóeleme, mártások és kolbászáruk kedvelt fűszere.
(Ejtsd: garam maszala, a masala jelentése: fűszerkeverék)
A garam masala az észak-indiai konyha alapvető fűszerkeveréke, és csaknem annyi változata van, ahány helyen használják. A masala lehet 2-3 fűszer és gyógynövény egyszerű keveréke, de állhat akár tucatnyi fűszerből is. A fekete borson és a szegfűszegen alapuló egyes masalák csípősek, mások, amelyekben szerecsendió-virág, fahéj és kardamom van, inkább aromatikusak. A garam masalát mindig takarékosan használják. A fűszereket általában szárazon pirítják, és egészben vagy őrölve, a főzés különböző stádiumaiban adják az ételhez. A rizses húshoz, a birianihoz és egyes húsételekhez hagyományosan egészben használják a fűszereket. Egyes fogásoknál az alapkeverékhez szárított rózsaszirmot adnak.
Az egész fűszereket általában előbb szárazon megpirítják és csak ezután őrlik meg, de összekeverhetünk őrölt fűszereket is. Íme néhány változat, de mindenki a saját íze szerinti keveréket alakíthatja ki.
A változatokat lásd a receptek között!
Az ősi Egyiptomban balzsamozáshoz és füstölőkhöz használták.
A görögök szarvasmarhát etettek vele. A rómaiak is takarmányként használták. Indiában ma is az.
Az egész növény igen aromás, curry illatú. Zamata csípős, akár az égetett cukoré.
Görögszéna kivonatot tesznek a hamis juharszirupba és a mangócsatniba. Mivel magas fehérje tartalma van, India szegény vidékein ételként használják. Magját gyakran használják curryporokhoz, fűszeres halételekhez, curry ételekhez.
A csíráztatott magokat salátakeverékekhez használhatjuk, vagy avokadóval, paradicsommal, sajttal keverve szendvicseket készíthetünk vele.
Orvosi felhasználása: A középkorban kopaszság ellen használták, Indonéziában ma is készül belőle hajtonik. Hagyományosan használják emésztés serkentésére, vércukorszint beállítására, adják gyomorpanaszokra, magas vérnyomás ellen is. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is javasolt.
Sokan ezt tartják az Édenkert almájának.
A török néphit szerint, a menyasszony úgy jósolhatja meg, hány gyereke lesz, ha földre ejt egy gránátalmát és megszámolja, hány mag hullott ki belőle.
A magnak csípős szaga, édes-savanyú íze van. Összetörik, és ezzel hintik meg a gyümölcssalátákat.
Az indiai konyha gyakran savanyító-szerként használja.
Orvosi felhasználása: Gargalizáló-szerekbe tesznek gránátalmamagot, állítólag segít a láz leküzdésében. Az indiai gyógyszerek gyakori eleme.
A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) Európa és Ázsia mérsékelt égövi vidékein őshonos, de ma már ellepte Észak-Amerikát is. Franciaországban és az Egyesült Államok nyugati vidékén úgy termesztik, mint az endíviát, ugyanúgy is halványítják. Nálunk füves helyen mindenütt megterem.
Évelő növény, hosszú karógyökere van, és késő tavasszal magról vethető. Ha kinőtt, lazán kössük össze egy tő leveleit, majd borítsunk rá egy cserepet. A levelek a sötétben egy hét alatt elveszítik sötétzöld színüket, s egyúttal kesernyés ízük nagy részét is. Az így nem kezelt levelek csak egész zsenge korukban ehetők. Forró sült szalonnával a legízletesebb.
Virágzás után a gyermekláncfű levelei nagyon keserűek, és nyersen csak halványítás után fogyaszthatók; egyébként csak főzve ehetők, mondjuk egy kis vajjal, citromlével, és durvára vágott mogyoróval.
Felhasználás: Mártások, sütemények, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Sajátos illatú, csípős, kesernyés fűszernövény, amely tulajdonképpen a növény gyökere. Emésztést serkentő hatása következtében előszeretettel fűszereznek vele bizonyos nehezebben emészthető, zsírosabb sülteket. Angolosan készített húsok, levesbe való gombócok és gyümölcsös ételek remek ízesítője, de cukrászkészítményeknél is használják. A kínai és a távol-keleti konyha alapfűszere. A gyömbérrel ízesített üdítő ital és a gyömbérsör jellegzetes íze miatt nagyon kedvelt.
Fűszerként hosszú, dicsőséges históriával rendelkezik. Indiából vagy Kínából ered, először Kr. e. 500-ban említi írásaiban a nagy kínai filozófus - Konfuciusz.
Arab kereskedők hozták Görögországba és Rómába, s igen valószínű, hogy a római hódítókkal került át Britanniába.
Ha megkóstoljuk a frissen felvágott gyökeret, kissé a citromra emlékeztet és üdítően csípős. Állítólag a jamaicai gyömbér a legízletesebb.
A friss gyökér igen kedvelt minden gyorsan pirított fogásban és currykben. Reszelt, aprított gyömbért tesznek pasztákba, párolt fogásokba, nyers salátákba. Savanyított vagy konzervgyömbért kínálnak étvágygerjesztőnek, ezt használják pikáns fogásokban is.
Minden húsféléhez - haltól a vadig - használatos. Páclevek szinte nélkülözhetetlen kelléke.
Fontos különböző hagyományos nyugati tésztákhoz is, amilyen a gyömbérkalács, gyömbéres keksz, a német Pfefferkuchen.
Híres a gyömbérsör és a gyömbéres bor is.
Illóolaját a parfümgyártásban hasznosítják.
Orvosi felhasználása: VIII. Henrik állítólag gyógyszerként használta, hiszen a gyömbér segíti az emésztést, tisztítja a látást, jót tesz az öregedés ellen és az ízületeknek. Állítólag javítja a rossz vérellátást, ital formájában segít a köhögésen, az influenzán és tengeri betegség ellen is jó.
Keleten gyömbért rágnak, hogy elriasszák a rossz szellemeket.
Felhasználás: Pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Felhasználás: Levesek, saláták, mártások, halak, vagdaltak, belsőségekből készült ételek, főzelékek, marha-, bárány- és birkasültek, kolbászfélék és vadas jellegű ételek ízesítője. (jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Vadon is, kiskertekben is termő, jellemző illatú, aromás fűszernövény, amely frissen piacokon kapható, szárítva pedig morzsolt formában kerül forgalomba. Csak óvatosan szabad vele fűszerezni, mert erősen kámforos illata megváltoztatja az étel aromáját és ízét.
Felhasználás: Mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
A magyar konyha másik, ugyancsak jellegzetes fűszere, amelyet már eleink is használtak. Rendkívül kellemes, ám igen aromás fűszernövény, amelynek zöld virágját és fűszerű leveleit nyersen tesszük bele az ételbe, szárítva pedig morzsolt állapotban kerül az asztalra. Magvait is használjuk, ízük a köménymagéra emlékeztet. Jellegzetes, átható illata miatt semmi mással nem téveszthető össze! Mártások, savanyúságok, hal és rákételek nélkülözhetetlen fűszere, azonban csak óvatosan, kis mennyiségben szabad használni, mert megkeserítheti az ételt. Nem szabad főzni, mert a magas hő hatására elillan, felbomlik az illóolajtartalma. Közvetlenül tálalás előtt (vagy az étel elkészülte után) szabad csak a friss, apróra vágott zöld kaporral fűszerezni. Jól elkeverve, 1-2 percnyi várakozás után az étel már át is veszi a kapor aromáját. A kaporral ízesített salátaecetnél nincs jobb!
A kapor (Anethum graveolens) különösen Skandináviában, Oroszországban és Kanadában népszerű. Csípős, üde ízével a sokat nélkülözött nyári napfényt idézi a hűvösebb, északi vidékeken.
Évelő növény, vetéssel szaporítható. Hasonlít a köményre, de levelei sokkal finomabbak, és ritkán nő 90 cm magasra. Jó messzire kell vetnünk az erőteljes növekedésű köménytől. Finom, de átható aromája jól illik a tejfölhöz, joghurthoz, az uborkához, tojás- és halételekhez, rizssalátákhoz, főtt burgonyához. Utánozhatatlan zamatot ad a savanyú uborkának.
A friss kaprot ne főzzük bele az ételbe, csak az utolsó pillanatban dobjuk bele, nehogy elveszítse az aromáját. Ugyanakkor szárítva és fagyasztva - a legtöbb salátának való fűtől eltérően - viszonylag jól megőrzi az ízét.
A forrázott kaporból készült "tea" álomba ringatja a síró kisbabákat.
A görög-római időkben igen népszerű volt. Azt tartották felőle, hogy a bal kézben tartott kapor megvéd az epilepsziától. A középkorban varázslatos hatást tulajdonítottak neki, a boszorkánysághoz, szerelmi bájitalokhoz és afrodiziákumként használták.
Minden savanyú uborkás üvegben találhatunk kapormagot.
A mag összetörve illik szinte minden halételhez. Jó a tojásételekhez is, pl. majonézes tojáshoz.
Használjunk kaporecetet vagy zúzott magot a vegyes tenger gyümölcsei saláta öntetéhez, a káposzta- és burgonyasalátákhoz.
Leveleivel főzelékeket ízesíthetünk, belesüthetjük a házi készítésű kenyérbe, melyet, pl. paradicsomleveshez kínálhatunk.
Gyógyászat: Gyomor- és emésztőszervi bajok, álmatlanság, csuklás ellen hatásos.
Felhasználás: Mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
Kellemesen kesernyés, enyhén csípős-sós íze miatt kedvelt fűszere a különféle mártásoknak, halételeknek, vadhúsoknak és a körözöttnek. Az apró bogyó nem más, mint egy ki nem nyílt virágbimbó, amelyet sós ecetben tartósítanak.
Csípősen fűszeres ízű, gyengén kámforos illatú növény termése, amellyel kolbászféléket, leveleseket, mézeskalácsot, marcipánt fűszereznek, de egynémely likőrfélébe is kerülhet. A kis magokat szétszedve, általában csak a belsejében lévő apró, fekete szemeket használjuk.
A cserje a gyömbérfélék családjába tartozik. Maghüvelyeit mozsárban vagy kávédarálóban őröljük porrá. Őrölt formában is kapható.
25 dkg frissen lereszelt kókuszdióbelet vagy szárított kókuszreszeléket félliternyi forrásban lévő vízben vagy forró tejben elkeverünk, és 10 percig lassú tűzön forraljuk. Vászonnal vagy pamutból készült anyaggal bélelt szitán engedjük át, jól lecsepegtetjük és kinyomkodjuk. Indiai, vagy indiai jellegű ételekhez használjuk.
Felhasználás: Mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek (magja cukrozva, az ánizst helyettesíti)
A Földközi-tenger vidékéről származó növény, amelynek mind friss zöld leveleit, mind száraz magját használják. Nálunk csak a magot lehet kapni, amelyet főként saláták, savanyúságok, marinádok, páclevek, káposztafélék és vadas ételek készítésére használnak.
Ősidők óta használják fűszerként, gyógyszerként. Koriander magokat találtak a fáraók sírjában. A római légiók Európán végig vitték magukkal, hogy kenyerüket ízesítsék vele.
A név eredete meglehetősen lehangoló: a görög koris-ból (poloska) ered, mivel a mag szaga emlékeztet erre a kellemetlen rovaréra.
A szárazon pirított mag illata emlékeztet a narancs illatára, az őrölt mag kellemesen édeskés, de hamar elveszíti aromáját.
Minden indiai háztartás hatalmas mennyiségű koriandert (magot) használ a curryporokban, garam masalában és más fűszerkeverékekben. Egész koriandert tesznek a csirkéből, sertésből készült egytálételekbe és a savanyúságok pácleveibe is.
Egész vagy őrölt koriandert használnak a különböző, de elsősorban zöldparadicsomból készült csatnikban is.
A görögös fogásokhoz egész vagy durvára őrölt koriander való.
Az olaj elveszi a gyógyszerek, dohányáruk kellemetlen szagát.
Használják parfümökben, likőrökben, ginfélékben.
Orvosi felhasználása: A mag olaját számos baj ellen használták és használják. Antibakteriális hatású, jó a kólika, neuralgia, reuma, bőr fekélyek ellen is.
Mielőtt általános (?) lett volna a fogkrém használata, a lehelet illatosítására használták.
Felhasználás: Levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Csípős, erős ízű fűszer, amelyet igen sokrétűen alkalmaznak. Sós süteményeket, szendvicskrémeket, sajtokat, leveseket, főzelékféléket, káposztát, kolbászféléket ízesítenek vele. Van olyan étel, amelybe a magot egészben tesszük, és van, amelybe csak a mag főzetét keverjük. Olyan étel is van, amibe pár szem összetört (vagy finomra őrölt) magot keverünk. A kömény gyógyhatása közismert, felfúvódást gátló hatása miatt csecsemőknek is adható a belőle főzött tea.
A petrezselyem rokona.
A kömény története hosszú és izgalmas.
Bizonyított tény, hogy az egyiptomiak már 5000 éve ismerték. A piramisokban is megtalálták. A bibliában szó esik a kömény bottal való csépeléséről, ezt a gyakorlatot a Földközi-tenger keleti vidékeinek eldugott tájain ma is követik. Theophrastus, görög filozófus és botanikus szerint "a köményt vetés közben szidni és becsmérelni kell, ha szép és bő termést akarunk". Az ókorban a kömény a kapzsiság és az aljasság jelképe volt. Különös, de a középkorra fordult a kocka, immár a hűség jelképének tekintették.
Erős, fűszeres, kissé édeskés aromája, kissé kesernyés, csípős aromája van. Ha a magot őrlés előtt kissé megpirítjuk, a dióhoz hasonló íze lesz.
Az erősen fűszerező konyhák szeretik, pl. az indiai, közép-keleti, észak-afrikai és a mexikói. A legtöbb indiai fűszer nélkülözhetetlen alkatrésze.
Orvosi felhasználása: Emésztést elősegítő keverékek alkotórésze.
A parfümipar is használja.
Felhasználás: Mártások, ételek színezése
Marco Pólót igen izgatta a D-Kínában felfedezett növény: "Van itt egy zöldség, amelyben megvannak a valódi sáfrány tulajdonságai, az illata és a színe is, mégsem igazi sáfrány."
A hinduk nagyon tisztelik, és a termékenységgel hozzák kapcsolatba, esküvőkön a vőlegény kurkuma-pasztába mártott megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába.
Malajziában születés után ezzel kenik be a köldökzsinórt, nemcsak azért, hogy elűzze a gonosz szellemeket, hanem azért is, mert fertőtlenítő hatású.
Gyökere robusztus, hasonlít a gyömbérhez, mellyel rokonságban is van. Borsos aromája van enyhe faízzel, kissé kesernyés az utóíze.
Amikor a recept sáfrányt ír, egyesek kurkumát használnak helyette, ez azonban nem helyettesítheti a sáfrány jellegzetes ízét. Az indiai konyha mégis - az ára miatt - a hétköznapokban ezt használja.
Currykban, csatnikban, savanyúságokban szerepel, kivált a mustáros-ecetes savanyúságokban, valamint rizs- és zöldségételekben.
Festékként való felhasználásáról már Kr. e. 600-ból származó asszír recept ír. Ma is festenek vele gyapjút és selymet.
Az élelmiszeriparban ehető festékként használják fel sajtok, likőrök, vaj színezéséhez.
Orvosi felhasználása: Emésztést segítő szer, az ázsiai országokban máj- és gyomorbajok kezelésére használják.
Cukros tejben főzve állítólag jó a meghűlés ellen.
Felhasználás: Levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Erős ízű, erős illatú, zellerre emlékeztető növény, amelynek friss zöld leveleit és gyökerét egyaránt alkalmazzák. Levesek, főzelékek intenzív, erős fűszere, amelyet még a konzerviparban is használnak.
Apró zöld citrusféle, citrommal helyettesíthetjük.
Sok receptben találkozni már a galambbegysalátával, de én még sohasem kóstoltam.
Nem is láttam még piacon, zöldségesnél, vagy egyéb helyeken. Ha nálunk is egyszerűen termeszthető, akkor változatosabbá tehetjük a gyorsan összecsapott zöldsalátáinkat.
A madársaláta vagy galambbegysaláta (Valerianella olitoria és Valerianella locusta) mindenfelé vadon terem Európában, néhol termesztik is. Igen népszerű Franciaországban, Németországban és Észak-Amerika keleti partvidékén.
Egynyári növény, hosszúkás, élénkzöld levelekkel, amelyek kitartanak még a hó alatt is.
Az év minden szakában vethetjük, kötött, tápdús földbe. A sorokat 10 cm távolságra húzzuk egymástól, és ritkításnál a növénykék között is hagyjunk 10 cm-t. Amit ritkításkor kiszedünk, már fogyaszthatjuk is. Néhány héten belül elérik teljes magasságukat (15 cm). Ne várjuk meg, hogy virágozzanak, mert az elöregedett növények levele szívós lesz, és kissé kesernyés.
A zsenge levelek íze kellemesen csípős.
Önálló salátának is alkalmas, vagy kísérőnek egy sor, hasonlóképpen csípős csemege mellé, a retektől a rokfort sajtig.
Felhasználás: Mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt-, és burgonyás ételek
Ugyancsak az egyik legrégebbi fűszernövényünk, amelyet általában szárított, morzsolt formában hoznak forgalomba. Kesernyés, erősen aromás, igen jellegzetes ízű, májas ételekhez, savanykás-pikáns levesekhez, vagdalt húsokhoz, sültekhez és töltött szárnyasokhoz használják. A majoránna erős íze-illata közömbösíti a birkahús és a kacsa-liba egyesek számára nem kívánatos, jellegzetes szagát. A majoránna nem azonos a vadmajoránna (szurokfű) morzsolt levelével.
Babilon királyának kertjében állítólag kardamom nyílt Kr. e. 720-ban.
Az ősi Egyiptomban kardamomot rágtak az emberek, hogy a foguk fehér, a leheletük illatos legyen.
Kr. e. 4-ből származik, hogy az indiai (hindu) ayurvédikus orvostudomány "zsír eltávolítására", bőrbántalmakra, vesebajokra használták.
Jól segít telítettség érzésekor.
A görögök és a rómaiak parfümökbe tették.
Legjobban használható a zöld - könnyű és édes fogások fűszere. A fehéret (a zöld blansírozva) indiai desszertekben, a feketét hosszan főzött, erősen fűszerezett, pikáns indiai ételekhez használják.
Curryk, piláfok, a garam masala és más indiai fűszerek, - fagylaltok, - édességek nélkülözhetetlen része.
A skandináv konyha nagymértékben használja savanyúságok, hering, sütemények ízesítésére.
Az Aquavit egyik fontos fűszere. Az arabok vendégszeretetük jeleként kardamommal ízesített kávét szolgálnak fel.
Íze kellemes, kissé citromszerű, mellékíze eukaliptuszra, kámforra emlékeztet.
A szétrágott mag illatosítja a leheletet, tökéletes ellenszer fokhagyma és alkohol szag esetén.
Illóolaját a parfümipar hasznosítja.
Termesztése, szedése, feldolgozása hosszadalmas, fáradságos munka, ezért a sáfrány és a vanília mellett az egyik legdrágább fűszer.
Orvosi felhasználása: Az Ezeregyéjszaka meséiben gyakran szerepel szerelmi serkentőként, Közép-Keleten ma is hisznek bűvös erejében. Segíti az emésztést, állítólag nagy melegben lehűti a testet.
Lásd: Snidling
A mirhafű vagy édes turbolya (Myrrhis odorata) vadon nő Európa északi vidékein, Angliában és Skóciában. Észak-Amerikában az Osmorhiza longistylis nevű változata él.
A mirhafű dúsan növő évelő, szaporítható magról vagy tőosztással.
Lassan növekszik, kifejlett állapotában eléri az 1 métert, de visszavágással alacsonyra nevelhetjük, s így illatos szegélyágyásba igen alkalmas.
Tollszerű, a színén sötétebb, fonákján világosabb zöld levelei és fehér ernyős virágzata nagyon mutatós. A félárnyékot kedveli, tavasztól késő őszig zöldell, de hamar felmagzik, és utána a levelei elveszítik aromájuk nagy részét.
Minden ízében ehető.
Ánizs ízű leveleit és üreges szárát salátákhoz, köztük gyümölcssalátákhoz is használják.
Gyökere és magvai megfőzve, bármilyen egyszerű salátaöntettel tálalva különleges saláta.
A szárát kandírozni is szokták, és ugyanúgy használják fel, mint az angyalgyökeret.
Gyakran a cukrot helyettesítik vele befőttekben és gyümölcskészítményekben, sőt, tejszín édesítéséhez is használják.
Főzés közben nem veszíti el aromáját.
Felhasználás: Pácok, mártások, körözöttek
Nagyon intenzív, csípős ízű mag, amelyet gyengén megtörve teszünk különféle savanyúságok levébe, salátamártásba és egyes szárnyasból készült ételekbe. A pikáns íz még pikánsabbá teszi. A mustármag gyógyhatása közismert, különösen a magas vérnyomás és az emésztési panaszok esetében.
A történelemben és az irodalomban ősidők óta szerepel.
Püthagorasz mustártapaszt javasolt skorpiócsípés ellen. Hippokratész, az orvostudomány atyja pedig egyaránt javallotta külsőleg és belsőleg. III. Dárius perzsa uralkodó állítólag egy zsák szezámmagot küldött Nagy Sándornak, hogy megmutassa, hány katonája van, mire Nagy Sándor egy zsák mustármaggal válaszolt, hogy megmutassa, nemcsak a mennyiség számít, hanem az erő is.
Arab kereskedők hozták a középkorban Spanyolországba, innen terjedt el hamarosan egész Európába. Különösen híres a francia mustárgyártás, Dijon (a "mustár fővárosa"), Meaux, Bordeaux komoly termelői központ.
A mustár szó a latin "mustum" szóból ered, mely a szőlőlé neve, hiszen azzal kevertek az őrölt magból pasztát, melynek a "mustum ardens", azaz a csípős paszta volt a neve.
Háromféle mustármag van: a fehér (alba), barna (juncea) és a fekete (nigra).
A fehér magvakat savanyúságokhoz teszik, a barnát India-szerte használják a curryporokhoz és a fűszeres ghíhez. A magokat olajban pirítják, amíg kipattannak és elszürkülnek, aztán különböző főzelékekbe és dhalokba keverik őket. (Ezekről az étkekről Szászika gyűjteményében találhattok leírást.)
A magnak egyébként alig van illata, csípős ereje csak akkor szabadul fel, ha összetörik, és vízzel keverik. A víz aktiválja a magban lévő enzimeket, a folyamat eredménye a jellegzetes ízt, illatot adó illóolaj.
A világ klasszikus mustárai
Ez a csípős mustár sárga mustármagból készül, néha búzaliszttel sűrítik és kurkumával színezik.
A tősgyökeres amerikai hot dog elmaradhatatlan kísérője. Édes fehér mustármagból készül ecettel, cukorral, fűszerekkel és kurkumával. Enyhe, kissé édeskés.
Sima, sötét mustár fekete magból és ecetből, inkább édes-savanyú, mint erős. A sokféle német kolbász kísérője. Vannak igen erős német mustárok is.
Hagyományosan fekete, ma inkább barna magból készül. A maghéjat eltávolítják, így halványsárga mustárt kapnak. A mustár savanyú vinkóval (éretlen alma vagy szőlő savanyú leve), sóval és fűszerekkel keverik. Sima, sós és csípős, erősen mustárízű. Sztékekhez, rostonsültekhez fogyasztják.
Sötétebb színű, fekete és barna magból készül. Ecettel, cukorral, rengeteg tárkonnyal és más zöldfűszerekkel készül, édes-savanyú. Hideg húsokhoz, felvágottakhoz illik.
A fekete magokat részben megtörik, részben megőrlik, ettől jellegzetesen ropogós. Ez az ecettel és fűszerekkel készült mustár közepes és erős változatban is kapható. Érdekesen fűszeres, illik hideg húsokhoz, pástétomokhoz, felvágottakhoz.
Fokhagymás-paprikás-, mézes-, paradicsomos-, bazsalikomos- és az igazi ínyenc, a pezsgős mustár.
Gyógyászat: A lábfürdő, vagy fürdő vizébe tett néhány kanálnyi mustárpor enyhíti az izomfájdalmat. Stimuláló szer, segít a légzési- és reumatikus panaszoknál. A veseműködést is ösztökéli. Hashajtóként is használták. Forró vízbe tett mustármaggal történő gargalizálás enyhíti a torokfájást, hörghurutot.
A narancs külső, vékony rétegben lehámozott vagy lereszelt sárga héja, amelyet sokféle célra használnak. Az édesiparban és a háztartásokban is gyakran alkalmazott, enyhén kesernyés, kellemes narancs illatú, kedvelt fűszer, amelyet különféle süteményekbe, poharas krémekbe, italokba tesznek. A friss, a szárított vagy a cukrozott narancshéjat egyaránt használhatjuk.
Felhasználás: Mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Csípős, még inkább kesernyés gyökér- és szárőrlemény, illata és íze jellegzetes, ezért csak nagyon kis mennyiségben használjuk. Aromája akkor érvényesül igazán, ha forró zsiradékban megfuttatjuk. Indiai ételekhez használjuk.
Felhasználás: Mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások
A magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, amely származását tekintve nem is magyar növény. A paprika eredeti őshazája Közép- és Dél-Amerika. Hazánkban a XVII. század óta termesztik. A paprika számára olyannyira kedvező az éghajlat Magyarországon, hogy sokkal jobb ízű az itt termesztett, mint a bárhol másutt a világon termő testvérei. (Egyedül talán csak a spanyol paprika kelhet versenyre vele.) Különösen a szegedi és a kalocsai fajta tett szert világhírre. Van csípmentes, csípős, félédes, édesnemes és rózsafajta. A piros fűszerpaprika a húsos bogyók csonttá szárított őrleménye, amit fénymentes és hűvös helyen tárolva, alaposan (lehetőleg légmentesen) lezárva nagyon sokáig használhatunk anélkül, hogy minősége jelentősen megváltozna. Olyan sokféle étel nélkülözhetetlen fűszere, hogy felsorolni majdnem lehetetlen. A magyar konyha világhírű ételei: a halászlé, a paprikás csirke, a lecsó és a paprikás-tejfölös mártások bőven tartalmazzák e fűszerünket. Ha azonban valaki nem tanulja meg a paprikával fűszerezés fontos szabályát, keserű ételt fog készíteni. A következő módon bánjunk a paprikával: felhevített zsiradékra szórjuk, majd azonnal lehúzzuk a tűzről, és rögtön elkeverjük. A paprikapor zsírban oldódik, ezért az elkeverés után a paprikaszemcsék szétesnek. Ha a zsiradék nem elég forró, akkor a paprika nem oldódik kellőképpen, szemcsés marad. Ha viszont nagyon forró a zsiradék, akkor megég, és keserű lesz. Ezután ráöntünk 2 evőkanál vizet, azzal is összekeverjük, majd újra visszatéve a tűzre, már bátran folytathatjuk a sütést-pirítást a rátett hússal vagy egyéb nyersanyaggal.
Püré formájában fűszerként is használatos, sokáig főzve az íze savanyúvá válik. Ezt a tulajdonságát az ételkészítés és fűszerezés során jól ki lehet használni.
Felhasználás: Levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)
Frissen és szárított formában egyaránt használatos. A friss petrezselyem értékesebb, mert elég sok C-vitamint tartalmaz. Az étel elkészülte pillanatában kell belekeverni, aromája és illata így érvényesül a legjobban. Majdnem minden főtt ételbe illik, de a hidegkonyhai saláták és töltött zöldségfélék is szeretik. Díszíteni pedig petrezselyemzölddel lehet a legszebben, különösen, ha a petrezselyemnek az ún. metélő fajtáját (francia vagy bodros petrezselyem) használjuk.
A talajon szétterülő, húsos levelű és szárú faj a porcsinfélék közül Közép- és Dél-Európában honos. A fényigényes, melegkedvelő, vizet tartalékoló növény a nyári forróságban szaporodik el tömegesen, és júniustól szeptemberig virágzik. Milliméternél is apróbb magjait a szél is terjeszti. Gyomlálással, kapálással könnyen lehet irtani. Van, ahol termesztik, salátaként vagy spenótként főzve fogyasztják.
A porcsin (Portulaca oleracea) a világ minden táján vadon növő gyomnövény. Mexikóban és Észak-Amerika déli területein valamikor az indiánok egyik fontos tápláléka volt. A Közel-Keleten kezdték termeszteni már az ókorban.
Elterülve elágazó növény, a sok napfényt kedveli és a száraz, homokos talajt, de egyúttal a bőséges öntözést is. Hajtásait akkor szedjük, amikor elérik az 5-7 cm-es hosszúságot.
A jól visszavágott növény bőségesen hozza az új hajtásokat. Pozsgás, húsos leveleinek ropogósa üde íze van, olyan nagyszerű saláták alapanyaga, mint pl. a közel-keleti 'fattoush' és a provanszi 'mesclun'.
Főzeléket és savanyúságot is készíthetünk belőle.
A téli porcsin (Claytonia perfoliata) enyhébb ízű, zsenge egynyári növény.
Egész évben termeszthető salátánakvaló, de kiváltképp télen vehetjük hasznát.
A petrezselyem rokona. Főleg Indiában termesztik.
A világ legősibb fűszernövénye, már 5000 évvel ezelőtti ételmaradványokban is megtalálták.
A római katonák kenyerét köménnyel fűszerezték, és ahogy a birodalom nőtt, úgy terjedt e fűszer népszerűsége.
Az ősi egyiptomi sírokban mindig elhelyeztek egy köménnyel teli edényt, , hogy elűzze a gonosz szellemeket.
Később a szerelmi bájitalok állhatatlanságot megelőző fontos része lett.
A kelet-európai német és osztrák konyha sok köményt használ. Éppen úgy megtalálhatóm a pikáns, mint az édes ételekben.
Köménnyel fűszerezik a kenyérfélét, pl. a rozskenyeret, a régimódi brit magos kenyeret és a kekszeket. Régóta ízesítenek vele sajtot.
Kolbászfélékbe is tesznek e magokból.
Köményt használnak a Kümmel likőrbe, a skandinávok kedvenc Aquavit italába, de a ginbe és a snapszba is.
A leveleket salátákhoz, köretekben hasznosítják.
Gyökere ugyanolyan ízű, mint a magoké, ugyanúgy főzhető vagy párolható, mint a paszternák (a petrezselyem rokona).
Orvosi felhasználása: Dioszkoridesz görög orvos az 1. században köményolajat javallott a sápadt lányoknak - az arcot dörzsölték be vele.
Köményt adtak kólika ellen a csecsemőknek. Ma is ízesítenek vele gyermekeknek készülő orvosságokat.
Étkezés végén, a forró vízzel leöntött magokból készült gyógy- "tea" segíti az emésztést.
Illata és zamata miatt az illatszeripar is hasznosítja.
Lásd még: Római kömény.
Felhasználás: Mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások
Kellemesen aromás, kámforos illatú, enyhén kesernyés fűszernövény, amelyet kiskertekben és cserépben is szokás nevelni. A friss rozmaringágacska utolérhetetlen illatot és ízt kölcsönöz a vele fűszerezett ételnek. Különösen az olasz konyha él vele, paradicsomos-sajtos, gombás-sajtos és halas ételek ízesítője.
Nagyon hasonlít a konyhaköményre, csak annál jóval erősebb, áthatóbb aromájú. Különösen a keleti ételekbe keverik, a vegetáriánus indiai konyha elengedhetetlen és nélkülözhetetlen fűszere. Főként rizses ételekbe használatos.
Felhasználás: Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
A világ egyik legdrágább fűszere, amely nem más, mint egy virág bibéje. Főként színezésre való, nagyon kis mennyiség is elég belőle. A sáfránnyal színezett húsleves színe csodálatos aranysárga. Szokás még rizst, sajtot, vajat is színezni vele. Van egy jóval olcsóbb, magyar változata is, amely ugyancsak ételfestésre és színezésre való, ez pedig a sáfrányos szeklice.
Neve arab eredetű, sárga- ez a jelentése, ilyen a buddhista szerzetesek öltözékének színe.
Rendkívül drága, 20 000 virágot kell leszedni, hogy bibéjükből 450 g sáfrányt kapjunk.
Nagy becsben tartott festék, fűszer és orvosság az ókor óta. Az egyik különc római császár állítólag sáfránnyal illatosított vízben fürdött.
Az igazi sáfrányszálak finomak, élénk narancsvörösek. Ha a szálakon világos foltokat látunk, akkor az, hamisítvány.
Tartós, határozott íze van, de ne használjunk belőle sokat, mert az ételnek orvosság íze lesz.
Az indiai ünnepi piláfot sáfránnyal illatosítják, ahogyan a földközi-tengeri rizsételeket is, kivált a spanyol paellát és a milánói rizottót is. A híres francia hallevesbe - a bouillabaisse-ba is tesznek sáfrányt.
Széles körben használja az édességipar, pudingok fontos kelléke. Alkotóeleme a Chartreuse-likőrnek.
Festékek, parfümök gyártásában jelentős a szerepe. A sáfrányt sok mindennel helyettesítik. Indiában gyakran a kurkumát nevezik sáfránynak.
Orvosi felhasználása: Nyugtatóként, görcsoldóként használták és használják. Egyes kultúrákban szerelmi ajzószerként tisztelik.
Mindazt tudja, amit indiai rokona, a sáfrány, csak jóval olcsóbb.
Felhasználás: Saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, sült krumpli
A hagyma és a fokhagyma ízére-illatára emlékeztető, rendkívül kellemes, állandó téli vitaminforrás, amelyet cserépben, ládában otthon is nevelhetünk. Az apróra vágott metélőhagymát csak az étel elkészülte után szabad beletenni, mégpedig a tűzről már lehúzott edénybe keverni, ellenkező esetben szinte pillanatok alatt elillan az aromája. A hidegen kikevert szendvicskrémek, mártások, saláták elengedhetetlen ízesítője, de egy egyszerű vajas kenyér is kívánatos szendviccsé tehető használatával.
A metélőhagyma (Allium Schoenoprasum) a hagymák családjának legkisebb tagja. Európa, Ázsia és Amerika mérsékelt égövi területein vadon nő, illetve széles körben termesztik.
Igénytelen évelő, sűrű csomókban nő, magvetéssel vagy tőosztással szaporítható. Könnyű talajt, fényt és sok vizet igényel. Egy idényben többször is levághatjuk hengeres leveleit, de az első évben várjunk a vágással, míg megerősödik. Megfelelően mélyen vágva a növény jól utánnövekszik.
Dekoratív lila vagy rózsaszín virágaival a díszkertben is kapóra jön, ágyásszegélyként, vagy csoportosan kiültetve. Télen a konyhaablakban is jól mutat.
Salátákban felhasználhatjuk a virágait is.
A kínai metélőhagymának (Allium tuberosum) lapos levele és fehér virága van.
A snidling csak frissen fogyasztható, apróra vágva.
Fűszeres hagymaíze jól érvényesül omlettekben és más tojásételekben, sajt mellett, és a legkülönbözőbb fogásokban. Sok mártásnak nélkülözhetetlen ízesítője, és nem maradhat el a klasszikus fines herbes csokorból sem.
Burgonya-, borsó-, bab-, húslevesek, uborka-, burgonya-, francia-, hús-, virsli és vegyes saláták, különböző sültek, halak, valamint vajaskenyér, túró, lágy sajtok, marinádok ízesítésére használhatjuk.
Télen az unalmas rizs- vagy burgonyaköretünket is a snidling színe és zamata sokkal étvágygerjesztőbbé varázsolja.
Felhasználás: Mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Felhasználás: Mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények
Jellemzője három illat és íz együttese: mégpedig a borsé, a szegfűszegé és a fahéjé egyidejűleg. Használják egészben, de porrá őrölve is kapható. Főként pácléhez, halételekhez, különféle mártásokhoz és gyümölcsös ételekhez való, kellemesen aromás fűszer.
Felhasználás: Mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok
Az egyik legaromásabb, legintenzívebb illatú, csípős ízű fűszer, amely nélkülözhetetlen különféle befőttek, kompótok és lekvárok készítéséhez, egyes mézes süteményekhez és különféle italokhoz.
Molucca, azaz a Fűszer-szigeteken (Indonéziához tartozik) szegfűszegfa ültetésével volt szokás a gyermek születését ünnepelni. Ha a fa szépen fejlődött, jó jelnek vették és a gyermek szegfűszeg nyakláncot viselt, hogy védje a rossz szellemektől és a betegségektől.
A kínaiak nagyra becsülték gyógyító hatását és a császár felkeresőktől elvárták, hogy szegfűszeget rágcsálva illatosítsák leheletüket.
A szegfűszeg 12 m-es magas fa ki nem nyílt virágbimbója, egyenként szedegetik le kézzel.
A virágok aprók és gyönyörű karmazsin-, vagy bíborvörös színűek.
Sok fűszerkeverékben szerepel, köztük a híres kínai ötfűszer-keverékben, a keleti curry-porokban, európai savanyúság -, sütemények fűszerkeverékeiben.
Klasszikus szószokba, főtt sonka ünnepi díszítésébe, köretébe, hal, baromfi, vad főzőlevébe szokás tenni.
Különösen kötődik az almához. Világszerte használják pudingokba, süteményekbe, gyümölcskenyerekbe.
Orvosi felhasználása: A bimbókon kívül a levelekből, szárakból is nyerhető illóolaj, mely fertőtlenítő és tartósító hatása miatt fogkrémekben, szájvizekben, garatöblítőkben megtalálható. Segíti az emésztést. Enyhíti a fogfájást, ha a fájó fogra illóolajba mártott gézt szorítunk.
Felhasználás: Mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek
Kicsi, dióra emlékeztető, egészben vagy őrölt formában használatos fűszer, amelynek jellegzetes illatát-ízét nem lehet nem észrevenni. Különösen a sajtos, tojásos ételekhez, különféle húsgombócokhoz, meleg mártásokhoz, gombaételekhez, krumplis tésztákhoz használják. A diót körülölelő húsos-vörös termésfal a szerecsendióvirág, amelyet szárítva és feldarabolva lehet vásárolni. Íze-illata ugyanolyan, mint a dióé, csak kicsit enyhébb.
A fűszert a római idők óta becsülik.
18 m magas fa, 15-20 év múlva fordul termőre, ettől kezdve 30-40 évig terem.
Pikáns ételek, pudingok, sütemények, mártások, kolbászok, felvágottak, hal-, rák-, burgonya-, tojásételek, savanyúság, citromos túrótorta, karfiol, sajt, italok, grog, meleg tejes italok ízesítője.
Malajziában húsos külső részét kandírozzák, és rágcsálnivalóként árusítják.
Olaját a parfüm- és illatszeripar használja.
Orvosi felhasználása: Enyhe kábítószer, összehúzó és serkentő hatású afrodiziákum.
Nem tudjuk, hogy a szezám Afrikából vagy Indiából származik-e, de ez a becses növény hamar eljutott Kínába, ahol már 5 000 évvel ezelőtt, az elégetett szezámolajból készítettek festéket, és a magot, olajat egyaránt használták főzéshez.
Afrikai rabszolgák vitték a magot Amerikába azzal a hittel, hogy szerencsét hoz nekik.
A szezámmagnak nagy olajtartalma ellenére kevés az aromája, de szárazon pirítva igen erős, a dióéra emlékeztető íze lesz.
Az olaj-margarinok alkotóeleme, a kínai konyha kedvelt főző-, ízesítőszere. Szezámmaggal hintik meg a könnyű tésztába forgatott, kisütött, karamellel leöntött almát is.
Minden távol-keleti konyha használja a magot és az olajat is. A görögök és törökök a kenyerek meghintésére előszeretettel használnak szezámmagot.
Orvosi felhasználása: Borogatások, bőrpuhító szerek fontos kelléke. Nem egyhamar avasodik, ezért különféle kenőcsök, krémek adaléka.
Felhasználás: Levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, bab-, paradicsom, tök-, burgonya, hal- és húsételek, spagettik, pizzák
Rendkívül intenzív illatú és intenzív ízű, a majoránnához hasonló fűszernövény, amelyet többnyire szárítva és morzsolva használ az olasz konyha a sajtos, és a paradicsomos mártásokhoz.
Különböző formában árulják, őrölve, szárítva, összetört maghüvelyekkel vagy szeletelve és pépesítve. 2-3 ek tamarind-koncentrátumot - amit, keleti fűszerboltokban szerezhetünk be - elkeverünk 3-4 ek langyos vízben. Az oldatot addig nyomkodjuk ujjunkkal, míg a benne látható magok oldódnak, és sötétbarna, savanykás lét kapunk. Esetleg citrom levével helyettesíthetjük.
Felhasználás: Levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Az Erdélyben kialakult étkezési szokásokhoz szorosan kapcsolódó fűszer, amely frissen és szárítva egyaránt használatos, kesernyésen csípős ízű. Levesek, mártások, báránysültek, valamint savanyúságok, páclevek ízesítésére való. Különlegesen finom ételeket lehet a segítségével elővarázsolni, azonban az adagolásával vigyázni kell, mert a szükségesnél nagyobb mennyiségben keseríti az ételt.
Felhasználás: Saláták, mártások
Felhasználás: Mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kísérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Nagyon csípős ízű, kellemesen kesernyés fűszer, amely vadon is, kiskertekben is megterem, ki sem lehet irtani, ahova egyszer a szél befújta. A fűszer maga a gyökér. Egyes salátákhoz a friss, zöld tormalevelet is felhasználják. Könnyfakasztóan csípős, amikor reszeljük. Savanyúságok kedvelt fűszere, és mártásokhoz is használatos. Virsli vagy kolbász mellé egyedülállóan finom.
A középkor óta használják Európa konyháiban.
A tormánál nincsenek félmegoldások. Gyomorserkentő, tökéletesen illik a nehéz és zsíros ételekhez.
C-vitaminban gazdagabb, mint a citrom vagy a narancs.
Szelídebb tormakrém illik a halakhoz, erősebb a marha, borjú és sertés húsokhoz.
Wasabi - a japánok tormája - népszerűbb neve a hegyi mályvarózsa. Gyors hegyi patakok környékén nő. A meghámozott gyökér színe finoman almazöld. Reszelve, vagy szárítva, por alakban árulják (állítólag nálunk is kapható). A száraz porból egy kis szójaszósszal vagy vízzel krém készíthető.
Felhasználás: Levesek, tyúk- és báránysültek
Ánizsra emlékeztető, édeskés ízű növény, amelyet főként birka- és báránysültek, valamint levesek fűszerezésére használunk.
A turbolya a francia konyhán legalább olyan fontos szerepet játszik, mint az angolszász vidékeken a petrezselyem.
A mindenfelé vadon növő turbolya (Anthriscus cerefolium) őshazája a Közel-Kelet, illetve Európa délkeleti része. Nyugat-Európában a rómaiak honosították meg.
Egynyári növény, magról vethető könnyű, nedves talajba. 50 cm magasra megnő, de ha visszavágjuk, dúsabban hozza halványzöld leveleit, amelyek a nyár folyamán pirosasra színeződnek. Hamar felmagzik, s ilyenkor már élvezhetetlen, ezért jó, ha néhány hetes időközökkel folyamatosan vetjük. Az ánizséra emlékeztető finom aromája van.
A fines herbes fontos összetevője.
Jól illik tojásételekbe, levesekbe, krumpli- és rizssalátákhoz, és salátaöntetekbe.
Bőven használjuk, apróra vágva, és az utolsó pillanatban adjuk az ételhez, mert hamar elveszíti aromáját.
Felhasználás: Mártások, sütemények, gyümölcsételek
Nagyon aromás, rendkívül kellemes ízű és illatú fűszer, amelynek hazája a meleg égöv alatt található, egy különleges orchideafajta. Felhasználása igen sokoldalú: majdnem minden édességhez illik, a fagylaltoktól kezdve egészen a likőrökig. Gyümölcslevesbe, mártásba is igen finom.
Jellegzetesen sós ízű (valójában só nélküli) növény. Kiválóan alkalmas olyan diétás ételek készítéséhez, amelyekbe sót egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben szabad használni. Savanyúságok, káposztafélék és a tök kedvelt fűszere. Főzetet készítve belőle pedig epebántalmak ellen jól használható egyéb gyógynövények társaságában.
Bár nem kimondottan fűszernövény, fűszerező hatása olyan jelentős, hogy nem lehet kihagyni ebből a felsorolásból. Majdnem mindenfajta étel fűszere is lehet, egyszerűen lehetetlen mindet felsorolni; a magyar konyha többek között a vöröshagymának is köszönheti népszerűségét.
Felhasználás: Mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
A zellert olasz kertészeknek köszönhetjük, az ő "találmányuk". A XVII. században, a sós mocsarakban vadon élt.
A zellermaggal takarékosan kell bánni, mert meglehetősen erős, néha elég kesernyés ízű. Kenyértésztába, sajtos piskótába tehetünk egész zellermagot, ezeket kínálhatjuk levesekhez és sós ételekhez. Szórhatunk néhány magot a párolt sárgarépára, a roston sült paradicsomra, a salátákra. Különösen illik tojás- és halételekhez.
Zellersó, zellerbors készítése: az őrölt magból keverjünk a sóhoz vagy borshoz. Használjuk mértékkel, mert nagyon intenzív az íze.
Pompás üdítőital, ha tört jéggel erősen hűtött paradicsomlét zellermaggal hintünk meg.
Gyógyászat: Asztma, hörghurut gyógyítására használják a zellermag-olajat.
Felhasználás: Pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, lágy sajtok
Kesernyés illatú és ugyanolyan ízű zöldfűszer, amelynek apróra vágott levelét használjuk az ízesítésre. Zsíros ételek, sajtok, pástétomok és főtt tészták fűszerezésére való, nagy hatású gyógynövény, amely különösen bélhurut ellen kiváló, és az emésztést nagyban elősegíti.
Egyes alapanyagok és étel­típusok szokásos fűszerezése
A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás íz kompozíciójának alkotóit.