Köretek - Általános tudnivalók



A húsételek, főfogások mellé szinte nélkülözhetetlen a köret. Köretül zöldségféléket, burgonyát, gabonatermékeket és azok őrleményeit használjuk fel. E gyes köreteket ma, mint főételeket adunk az asztalra. Bár elkészítésük egyszerű, mégis vannak bizonyos eljárások, melyeket itt ismertetek.

1.Egyes zöldségféléket u.m. paraj, sóska, kelkáposzta, mindig forró lobogó vízben tegyük fel főzni, melybe előzőleg pici szódabikarbónát tettük és fedő nélkül főzzük puhára. Így a zöldség gyorsabban fő meg, színe pedig változatlanul megmarad. A zöldborsót is fedő nélkül pároljuk.
2. Hüvelyes főzelékeket előző este beáztatjuk és másnap hideg vízben tesszük fel főzni.
3. A rizst soha sem mossuk meg, csak tiszta száraz ruhával megtörölgetjük és a forró zsírban pár percig pirítjuk, mielőtt vízzel feltöltjük. Főzés közben megkeverni nem szabad, legfeljebb csak kétágú pecsenyevillával, mert össze törik. Vizet csak annyit szabad rá tölteni, hogy ellepje. Legjobb fedő alatt a sütőben puhára párolni. Az így elkészített rizs soha nem fő szét és nem lesz ragadós.
4. Karfiolt, spárgát csak egész gyenge sós vízben és közvetlenül a fogyasztás előtt főzzük, mert másképpen megbarnul.