Meleg mártások - Általános tudnivalók



A mártás szinte nélkülözhetetlen étrendünkben, mert ez adja meg az egyes ételek tulajdonképpeni ízét. Kivéve a levest, főzeléket és tésztát, úgyszólván minden ételünkhöz kell mártás. A nélkül az étel száraz, íztelen marad. Éppen ezért a mártásokat igen nagy gonddal állítjuk össze és nagyon kell vigyáznunk, hogy a kellő sűrűsége és simasága meg legyen. Ezért a keverékhez mindig egy kis habverőt használjunk, melynek segítségével megakadályozzuk, hogy mártásunk csomós maradjon. Azon kívül sima liszttel készítjük, mert a grízes liszttel soha nem lesz egész szép sima. Ha a mártásba tojássárgáját vagy tejszínt teszünk, úgy azt már nem főzzük tovább, mert a tojás túróssá teszi, hanem forró vízfürdőben tartjuk melegen tálalásig.