FÓLIA




A fóliába csomagolt élelmiszerek tovább megőrzik frissességüket, pl. a kenyér és a péksütemény napokig puha marad, a sajt nem szárad ki, a darált kávé aromája nem illan el. A jégszekrényben pedig a fóliába csomagolt vagy fóliával lefedett ételek nem veszik át egymás szagát. Az így lehűtött ételek a jégszekrényből kivéve is sokáig megőrzik alacsony hőfokukat, így kirándulásra, túrára olyan ételeket is vihetünk, amelyek egyébként élvezhetetlenné válnának. Vihetünk fóliába csomagolt kész vagy félkész ételeket, kivert és fűszerezett hússzeleteket, pará­zson meg is süthetjük, vagy meg is melegíthetjük őket, azonban a csomagok alá a parázsra is tegyünk egy dupla fólialapot. Ilyen alkalmakkor leghelyesebb egyszemélyes csomagokat készíteni, és akkor a fólia egyben tányérként is használható. Az alufólia az otthoni főzésnél is jó szolgálatot tesz. A fóliában sütött étel íze, aromája megmarad, zsír nélkül süthető, és mivel nagyon kevés pörkanyag képződik, a diétás ételek készítésekor szinte nélkülözhetetlen. Fóliában süthetünk bármilyen fölszeletelt húst, halat, vagdalt húspo­gácsát, virslit, rakott vagy töltött főzelékfélét. A hússzeleteket sütés előtt gyengén verjük ki, és sózzuk meg, esetleg fűszerezzük, de tölthetjük őket darált sonkával, gombás vagy zöldborsós rizzsel stb. is. Süthetünk fóliában piskótát, felfújtat vagy melegíthetünk tésztafélé­ket. Az 1-2 napos szikkadt péksütemény, kalács fóliába csomagolva és 2-3 percre a sütőbe téve ismét friss lesz, a fóliából akkora téglalap alakú darabot vágjunk, hogy a felső lap keresztben félbehajtva teljesen borítsa be a sütnivalót. A fóliát az étel ráhelyezése előtt vékonyan kenjük be zsírral vagy olajjal. A fólia széleit összefogva dupla ráhajtással hajtsuk be. Másfajta hajtogatási mód: a sütnivalót a fóliadarab közepébe helyezzük, a két szélt Összefogva középen dupla ráhajtással lelapítjuk, és a két szélét is duplán behajtjuk. Ha olyan ételt akarunk fóliában sütni, amely puha vagy egy kissé folyékony, akkor előbb készítsünk zacskót: fogjuk össze a fólia szélét dupla ráhajtással, tegyük bele a sütnivalót, és végül hasonló módon zárjuk le a zacskó nyílását. Vigyázzunk, hogy a fólia ne tapadjon szorosan a sütnivalóra - a csomag elég laza legyen -, mert különben a sütés közben keletkező gőz szétfeszíti a csomagot. A fólia csomag okát tegyük sütőrácsra, de biztonság okából a sütő aljára helyezzünk egy tepsit, hogyha esetleg kinyílna egy csomag, a leve arra folyjon. De tehetjük a csomagokat serpenyőbe vagy közvetle­nül a sütőlemezre is.