A fóliába csomagolt élelmiszerek
tovább megőrzik frissességüket, pl. a kenyér és a péksütemény napokig puha
marad, a sajt nem szárad ki, a darált kávé aromája nem illan el. A
jégszekrényben pedig a fóliába csomagolt vagy fóliával lefedett ételek nem
veszik át egymás szagát. Az így lehűtött ételek a jégszekrényből kivéve is
sokáig megőrzik alacsony hőfokukat, így kirándulásra, túrára olyan ételeket is
vihetünk, amelyek egyébként élvezhetetlenné válnának. Vihetünk fóliába
csomagolt kész vagy félkész ételeket, kivert és fűszerezett hússzeleteket, parázson
meg is süthetjük, vagy meg is melegíthetjük őket, azonban a csomagok alá a
parázsra is tegyünk egy dupla fólialapot. Ilyen alkalmakkor leghelyesebb
egyszemélyes csomagokat készíteni, és akkor a fólia egyben tányérként is
használható. Az alufólia az otthoni főzésnél is jó szolgálatot tesz. A fóliában
sütött étel íze, aromája megmarad, zsír nélkül süthető, és mivel nagyon kevés
pörkanyag képződik, a diétás ételek készítésekor szinte nélkülözhetetlen.
Fóliában süthetünk bármilyen fölszeletelt húst, halat, vagdalt húspogácsát,
virslit, rakott vagy töltött főzelékfélét. A hússzeleteket sütés előtt gyengén
verjük ki, és sózzuk meg, esetleg fűszerezzük, de tölthetjük őket darált
sonkával, gombás vagy zöldborsós rizzsel stb. is. Süthetünk fóliában piskótát,
felfújtat vagy melegíthetünk tésztaféléket. Az 1-2 napos szikkadt péksütemény,
kalács fóliába csomagolva és 2-3 percre a sütőbe téve ismét friss lesz, a
fóliából akkora téglalap alakú darabot vágjunk, hogy a felső lap keresztben
félbehajtva teljesen borítsa be a sütnivalót. A fóliát az étel ráhelyezése
előtt vékonyan kenjük be zsírral vagy olajjal. A fólia széleit összefogva dupla
ráhajtással hajtsuk be. Másfajta hajtogatási mód: a sütnivalót a fóliadarab
közepébe helyezzük, a két szélt Összefogva középen dupla ráhajtással
lelapítjuk, és a két szélét is duplán behajtjuk. Ha olyan ételt akarunk
fóliában sütni, amely puha vagy egy kissé folyékony, akkor előbb készítsünk
zacskót: fogjuk össze a fólia szélét dupla ráhajtással, tegyük bele a sütnivalót,
és végül hasonló módon zárjuk le a zacskó nyílását. Vigyázzunk, hogy a fólia ne
tapadjon szorosan a sütnivalóra - a csomag elég laza legyen -, mert különben a
sütés közben keletkező gőz szétfeszíti a csomagot. A fólia csomag okát tegyük
sütőrácsra, de biztonság okából a sütő aljára helyezzünk egy tepsit, hogyha
esetleg kinyílna egy csomag, a leve arra folyjon. De tehetjük a csomagokat
serpenyőbe vagy közvetlenül a sütőlemezre is.