A jó háziasszonynál semmi étel
sem vész kárba! Ha bármilyen kevés marad is valamilyen ételből, pl. hús,
pörkölt, rizs, burgonya stb. tegyük egy tiszta kis edényben a hűtőszekrénybe.
Jól felhasználhatjuk tölteléknek vagy kiegészítőnek egy másik ételhez.
SÜLT HÚS
Megdarálva vagy apróra vágva
tölteléket készíthetünk, belök burgonyába, gombába, paradicsomba vagy más
zöldfélébe, tölthetünk vele palacsintát, vagy felhasználhatjuk különböző rakott
ételekhez.
FŐTT HÚS
Felhasználhatjuk tölteléknek,
készíthetünk belőle pástétomot vagy különböző ízesítéssel friss, önálló ételt
vagy főzelékre feltétet Fontos, hogy erőteljesebben ízesítsük, mint a nyers
húsból készült ételt.
PÖRKÖLT
A húsát megdarálva tegyük
rakott kelbe, rakott káposztába, palacsinta töltelékébe vagy húsos tésztába. A
zsírját - tejföllel elkeverve ontsuk az ételre.
PÁROLT RIZS
Töltelékhez, rakott ételekhez
használjuk el, de levesbetétnek vagy rizsgombócnak is megfelel.
TEJBERIZS
Egy tojással és felvert
habjával elkeverjük, és egy kis formában kigőzöljük vagy megsütjük.
Készíthetünk belőle gyümölcsrizst vagy más rizses édességet.
TEHÉNTÚRÓ
Ugyanúgy készíthetünk belőle
körözöttet, mint a liptóiból: kb. ugyanannyi vajat, fűszereket és
szardellapasztát tegyünk bele.
BURGONYA
A héjában főtt burgonyát
használhatjuk fel a legtöbbféleképpen: rakott és töltött burgonyának, köretnek,
salátának stb. Burgonyapüréből levest, gombócul, pogácsát készíthetünk. Tört
burgonyából tojással elkeverve és tojásba, morzsába bundázva főzelékre
feltétet süthetünk.
PÁSTÉTOM (MÁJ VAGY HÚS)
Levélbe kis gombócokat vagy
galuskát készíthetünk belőle. Kemény tojást, paradicsomot tölthetünk vele úgy,
hogy a félbevágott tojások sárgáját összekeverjük a pástétommal, és
visszatöltjük a tojásba, a kivájt paradicsomba pedig apróra vágott, főtt
tojással elkeverve töltjük. Mindkettőt tartárral öntjük le.
SZALONNABŐR
Hüvelyes főzelékekbe,
levesekbe, káposztába főzve jó ízt ad az ételnek. Kocsonyába is belefőzhetjük.
FŐTT LEVESZÖLDSÉG
Zöldséges rizottóhoz.
zöldségkroketthez használjuk, vagy készítsünk belőle salátát: vágjuk apró
kockákra, vegyítsünk közé ugyancsak apróra vágott savanyú uborkát, almát, és az
egészet keverjük össze tartármártással.
SZÁRAZ ZSEMLE, KIFLI
Vagdalt húshoz, tölt el ék fél
ék be használjuk. Kockára vágva és megpirítva levesbetétnek adhatjuk. A
teljesen száraz zsemléket a diódarálón megdaráljuk, átszitáljuk: jó
zsemlemorzsánk lesz,
ZSÍRMARADÉK
Ha füstölt húst, csülköt
főzünk, a levét hűtsük le, a tetejére feljövő zsírt szedjük le, és egy fél
hagymával süssük ki. A hagymát dobjuk ki, a zsírt rántásokhoz használhatjuk.