MARADÉKOK FELHASZNÁLÁSA




A jó háziasszonynál semmi étel sem vész kárba! Ha bármilyen kevés marad is valamilyen ételből, pl. hús, pörkölt, rizs, burgonya stb. tegyük egy tiszta kis edényben a hűtőszekrénybe. Jól felhasználhatjuk töltelék­nek vagy kiegészítőnek egy másik ételhez.

SÜLT HÚS
Megdarálva vagy apróra vágva tölteléket készíthetünk, belök burgonyába, gombába, paradicsomba vagy más zöldfélébe, tölthetünk vele palacsintát, vagy felhasználhatjuk különböző rakott ételekhez.

FŐTT HÚS
Felhasználhatjuk tölteléknek, készíthetünk belőle pástétomot vagy kü­lönböző ízesítéssel friss, önálló ételt vagy főzelékre feltétet Fontos, hogy erőteljesebben ízesítsük, mint a nyers húsból készült ételt.

PÖRKÖLT
A húsát megdarálva tegyük rakott kelbe, rakott káposztába, palacsinta töltelékébe vagy húsos tésztába. A zsírját - tejföllel elkeverve ontsuk az ételre.

PÁROLT RIZS
Töltelékhez, rakott ételekhez használjuk el, de levesbetétnek vagy rizs­gombócnak is megfelel.

TEJBERIZS
Egy tojással és felvert habjával elkeverjük, és egy kis formában kigőzöl­jük vagy megsütjük. Készíthetünk belőle gyümölcsrizst vagy más rizses édességet.

TEHÉNTÚRÓ
Ugyanúgy készíthetünk belőle körözöttet, mint a liptóiból: kb. ugyan­annyi vajat, fűszereket és szardellapasztát tegyünk bele.

BURGONYA
A héjában főtt burgonyát használhatjuk fel a legtöbbféleképpen: rakott és töltött burgonyának, köretnek, salátának stb. Burgonyapüréből levest, gombócul, pogácsát készíthetünk. Tört burgonyából tojással elke­verve és tojásba, morzsába bundázva főzelékre feltétet süthetünk.

PÁSTÉTOM (MÁJ VAGY HÚS)
Levélbe kis gombócokat vagy galuskát készíthetünk belőle. Kemény tojást, paradicsomot tölthetünk vele úgy, hogy a félbevágott tojások sárgáját összekeverjük a pástétommal, és visszatöltjük a tojásba, a kivájt paradicsomba pedig apróra vágott, főtt tojással elkeverve töltjük. Mindkettőt tartárral öntjük le.

SZALONNABŐR
Hüvelyes főzelékekbe, levesekbe, káposztába főzve jó ízt ad az ételnek. Kocsonyába is belefőzhetjük.

FŐTT LEVESZÖLDSÉG
Zöldséges rizottóhoz. zöldségkroketthez használjuk, vagy készítsünk belőle salátát: vágjuk apró kockákra, vegyítsünk közé ugyancsak apróra vágott savanyú uborkát, almát, és az egészet keverjük össze tartármár­tással.

SZÁRAZ ZSEMLE, KIFLI
Vagdalt húshoz, tölt el ék fél ék be használjuk. Kockára vágva és megpi­rítva levesbetétnek adhatjuk. A teljesen száraz zsemléket a diódarálón megdaráljuk, átszitáljuk: jó zsemlemorzsánk lesz,

ZSÍRMARADÉK
Ha füstölt húst, csülköt főzünk, a levét hűtsük le, a tetejére feljövő zsírt szedjük le, és egy fél hagymával süssük ki. A hagymát dobjuk ki, a zsírt rántásokhoz használhatjuk.