MÉLYHŰTÖTT, GYORSFAGYASZTOTT ÉTELEK





A ma háziasszonyát már nem kell meggyőzni a gyorsfagyasztott készít­mények előnyéről, használja, és szereti őket, de hogy még jobb legyen a belőlük készített étel, a következőket kell szem előtt tartani:
A gyorsfagyasztott főzelékfélét sem megmosni, sem fölengedni nem kell. Mindig forró, enyhen sós vízbe tegyük főni. Felhasználása a friss főzelékével azonos. A borsó, bab, karfiol, vegyes főzelék már előfőzött, ezért főzési ideje rövidebb, 10-15 perc. Tökfőzelék készítésekor azonnal tegyük rá a szükséges ecetet; a további elkészítés azonos a friss tökével. A fagyott uborkasalátára legyük rá az ecetet, sót, cukrot. Vizet nem kell ráönteni, mert mire kienged, elegendő lé lesz rajta. Így a friss salátával azonos minőségűt kapunk. A lecsót ne hagyjuk felengedni. A fagyott paprikát egy pillanatra dobjuk forró vízbe, utána hideg vízbe, és rögtön szűrjük le, majd szeleteljük föl. A továbbiakban a friss lecsóhoz hasonlóan készít­jük el. A kukoricát tegyük forró vízbe, és az újraforrástól számítva 4-5 peréig főzzük. A bélszínrolót fagyottan tegyük forró zsírba vagy olajba, majd mérsékeltebb tűzön, egyenletesen süssük pirosra. A székelykáposztát, töltött káposztát, töltött paprikát takaréklán­gon, egy kevés víz hozzáadásával melegítsük fel. A rakott káposztát a sütőben, keverés nélkül, egyenletes hőmérsék­leten kel) melegíteni. A gombócokat és a derei vét mindig fagyot tan, lobogó forró vízbe tegyük fel (1 liter vízbe 6 db gombócot). Kiengedni nem szabad! A galuska főzött, fagyasztott. Zsírozott edényben, fedő alatt mele­gítsük takaréklángon vagy gőz fölött. A nudli főzött, fagyasztott. Forró vízben vagy pirított zsemlemor­zsával elkeverve, takaréklángon melegítsük. A natúr és cukrozott gyorsfagyasztott gyümölcsök felhasználása azonos a friss gyümölcsökével. Felengedésüknél vigyázzunk, ne tartsuk sokáig melegen, és fölengedve ne tegyük el másnapra. Ha a cseresznyét vagy a meggyet azonnal fogyasztani akarjuk, a gyümölcsöt tegyük nylontasakba, és folyassunk rá csapvizet. Nyári ízű gyümölcsöt kapunk. Gyümölcslevesek, mártások készítésekor közvetlenül a habarás el­készülte után tegyük bele a gyümölcsöt, így egészben marad
A polietilén tasakban levő leveseknél az összes hozzávalók gyorsfa­gyasztottak - a víz kivételével. Tehát adjuk hozzá az előírt mennyiségű vizet, és átlag 10 percnyi forralás után már tálalható a leves. Egyen, ízlés szerint ízesíthetjük, alakíthatjuk még. Pl. a halászléhez valamivel kevesebb vizet teszünk, zöldpaprika-szeletekkel ízesítjük, és külön főzött lebbenccsel tálaljuk, vagy a tavaszi levesbe máj-, esetleg húsgombócokat főzünk.