A ma háziasszonyát már nem kell
meggyőzni a gyorsfagyasztott készítmények előnyéről, használja, és szereti
őket, de hogy még jobb legyen a belőlük készített étel, a következőket kell
szem előtt tartani:
A gyorsfagyasztott főzelékfélét
sem megmosni, sem fölengedni nem kell. Mindig forró,
enyhen sós vízbe tegyük főni. Felhasználása a friss főzelékével azonos. A
borsó, bab, karfiol, vegyes főzelék már előfőzött, ezért főzési ideje rövidebb, 10-15 perc. Tökfőzelék
készítésekor azonnal tegyük rá a szükséges ecetet; a további elkészítés azonos
a friss tökével. A fagyott uborkasalátára legyük rá az ecetet, sót, cukrot.
Vizet nem kell ráönteni, mert mire kienged, elegendő lé lesz rajta. Így a friss
salátával azonos minőségűt kapunk. A lecsót ne hagyjuk felengedni. A fagyott
paprikát egy pillanatra dobjuk forró vízbe, utána hideg vízbe, és rögtön szűrjük le, majd szeleteljük föl. A
továbbiakban a friss lecsóhoz hasonlóan készítjük el. A kukoricát tegyük forró
vízbe, és az újraforrástól számítva 4-5 peréig főzzük. A bélszínrolót fagyottan
tegyük forró zsírba vagy olajba, majd mérsékeltebb tűzön, egyenletesen süssük
pirosra. A székelykáposztát, töltött káposztát, töltött paprikát takaréklángon,
egy kevés víz hozzáadásával melegítsük fel. A rakott káposztát a sütőben,
keverés nélkül, egyenletes hőmérsékleten kel) melegíteni. A gombócokat és a
derei vét mindig fagyot tan, lobogó forró vízbe tegyük fel (1 liter vízbe 6 db
gombócot). Kiengedni nem szabad! A galuska főzött, fagyasztott. Zsírozott
edényben, fedő alatt melegítsük takaréklángon vagy gőz fölött. A nudli főzött,
fagyasztott. Forró vízben vagy pirított zsemlemorzsával elkeverve,
takaréklángon melegítsük. A natúr és cukrozott gyorsfagyasztott gyümölcsök
felhasználása azonos a friss gyümölcsökével. Felengedésüknél vigyázzunk, ne
tartsuk sokáig melegen, és fölengedve ne tegyük el másnapra. Ha a cseresznyét
vagy a meggyet azonnal fogyasztani akarjuk, a gyümölcsöt tegyük nylontasakba,
és folyassunk rá csapvizet. Nyári ízű gyümölcsöt kapunk. Gyümölcslevesek,
mártások készítésekor közvetlenül a habarás elkészülte után tegyük bele a
gyümölcsöt, így egészben marad
A polietilén tasakban levő
leveseknél az összes hozzávalók gyorsfagyasztottak - a víz kivételével. Tehát
adjuk hozzá az előírt mennyiségű vizet, és átlag 10 percnyi forralás után már
tálalható a leves. Egyen, ízlés szerint ízesíthetjük, alakíthatjuk még. Pl. a
halászléhez valamivel kevesebb vizet teszünk, zöldpaprika-szeletekkel
ízesítjük, és külön főzött lebbenccsel tálaljuk, vagy a tavaszi levesbe máj-,
esetleg húsgombócokat főzünk.