ROSTONSÜLTEK




Étrendünkben egyre nagyobb tért hódítanak a rostonsültek, mert gyorsan elkészíthetők, kevés zsírt tartalmaznak, azon kívül ízletesebbek, is mint a zsírban sült húsok. A jó rostonsült készítésekor azonban néhány szabályt be kell tartani.


1.   Sütésre Csak jó minőségű húst használjunk. Az inas mócsingos húsból soha nem lesz jó rostonsült.

2.   A húst sütés előtt vékonyan kenjük be olajjal.(a zsír azért nem jó erre a célra, mert könnyen ég, és a hús is kellemetlen szagú lesz tőle)

3.   Ha nincs külön rostsütőnk, a sütés mindig előmelegített, forró sütőben végezzük, és a rostély alá tegyünk egy tepsit, hogy felfogja az esetleg lecsepegő húslevet vagy zsiradékot.

4.   A roston sülő húsba villát soha ne szúrjunk, mert akkor értékes leve kifolyik, csak húslapáttal forgassuk meg.

5.    a hús akkor sült meg teljesesen, ha lapáttal megnyomva már nem ruganyos. Ha rugalmasnak érezzük, akkor a belseje még rózsaszín, ha pedig nyomásra puha, akkor belül még véres.

6.   A rostonsülteket csak fogyasztáskor sózzuk meg.

7.   A rostot használata után gondosan meg kell mosni, tisztítani, mert a következő használatkor az esetleg rajta maradt zsiradék égett szaga elronthatja a hús ízét.

8.   Roston süthetünk sertéskarajt, tarját vagy sertéscombszeletet, marhabélszínt, csirkét, esetleg kemény húsú halat

A rostonsült húsokhoz adjunk savanyúságot, salátát. Ezeket mindig előre készítsük el, hogy a kisült húst azonnal tálalhassuk