Étrendünkben egyre nagyobb tért
hódítanak a rostonsültek, mert gyorsan elkészíthetők, kevés zsírt tartalmaznak,
azon kívül ízletesebbek, is mint a zsírban sült húsok. A jó rostonsült
készítésekor azonban néhány szabályt be kell tartani.
1. Sütésre
Csak jó minőségű húst használjunk. Az inas mócsingos húsból soha nem lesz jó
rostonsült.
2. A húst
sütés előtt vékonyan kenjük be olajjal.(a zsír azért nem jó erre a célra, mert
könnyen ég, és a hús is kellemetlen szagú lesz tőle)
3. Ha
nincs külön rostsütőnk, a sütés mindig előmelegített, forró sütőben végezzük,
és a rostély alá tegyünk egy tepsit, hogy felfogja az esetleg lecsepegő
húslevet vagy zsiradékot.
4. A
roston sülő húsba villát soha ne szúrjunk, mert akkor értékes leve kifolyik,
csak húslapáttal forgassuk meg.
5. a
hús akkor sült meg teljesesen, ha lapáttal megnyomva már nem ruganyos. Ha
rugalmasnak érezzük, akkor a belseje még rózsaszín, ha pedig nyomásra puha,
akkor belül még véres.
6. A
rostonsülteket csak fogyasztáskor sózzuk meg.
7. A
rostot használata után gondosan meg kell mosni, tisztítani, mert a következő
használatkor az esetleg rajta maradt zsiradék égett szaga elronthatja a hús
ízét.
8. Roston
süthetünk sertéskarajt, tarját vagy sertéscombszeletet, marhabélszínt, csirkét,
esetleg kemény húsú halat
A rostonsült húsokhoz adjunk
savanyúságot, salátát. Ezeket mindig előre készítsük el, hogy a kisült húst
azonnal tálalhassuk