Ma már a főzés elképzelhetetlen
konzervek nélkül.
Használatukkal időt, munkát
takaríthatunk meg, mentesülünk a napi bevásárlás gondjától is, hiszen
tárolhatók. A választék bőséges: a főzelék- és gyümölcskonzerveken kívül
kapható többféle vagdalt hús pástétom, húskrém, bébiétel és kalóriaszegény
gyümölcskészítmény stb. Felhasználásukkal a főzési időt jelentékenyen
lerövidíthetjük, mert a konzervek már előkészített, tehát tisztított, főzött,
darált, áttört stb. anyagokat tartalmaznak. Felhasználásuk is ennek megfelelően
történjék. A főzelékfélékhez előbb elkészítjük a rántást, föleresztjük,
felfőzzük, ízesítjük, és utoljára tesszük bele pl. a zöldbabot, zöldborsót stb.
Ezzel már nem főzzük, csak átmelegítjük. Angolos körethez a főzelékféléi saját
levében (az üveget vagy dobozt forró vízbe állítva) melegítjük meg, majd
leszűrjük, és vajjal, esetleg tejszínnel meglocsolva, apróra vágott
zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk. A vagdalt húsok, pástétomok a dobozból
kivéve azonnal, tehát hidegen is fogyaszthatók. Ha töltelékfélékhez, rakott
ételekhez vagy levesbetétnek használjuk, csak rövid ideig süssük, illetve
főzzük őket. A Rekord leveskockákból nemcsak jó levest készíthetünk - tetszés
szerinti betéttel tehetjük még ízesebbé -, hanem felhasználhatjuk egyéb
levesek, főzelékek, rizsételek ízesítésére is. Levest úgy készítünk
leveskockából, hogy egy liter vizet felforralunk, beleteszünk 2 leveskockát, és
lassan forraljuk, hogy oldódjon. Közben néhányszor megkeverjük, nehogy az edény
aljára ragadjon. Nyolc-tízpercnyi forralás után főzzük bele a betétet, vagy a forró
levest a tányérban elkevert tojássárgájára öntve tálaljuk. A
készétel-konzervek melegítés után azonnal fogyaszthatók. Úgy melegítsük, hogy a
lezárt üveget vagy dobozt helyezzük meleg vízbe, és melegítsük forrásig. A
doboz vagy üveg nagyságától függően 10-20 percig forraljuk. Ezalatt annyira
átmelegszik, hogy tálalható. A már
forró üveges konzervet úgy
nyitjuk ki, hogy konyharuhával megfogva a forró vízből kivesszük, először a
záró gyűrűt távolítjuk el, majd a fém fedőlapját. Ha nem tudnánk azonnal leemelni,
akkor egy kés pengéjét dugjuk a gumigyűrű és a lapka közé, és mozgassuk
óvatosan, míg a fedőlap le nem válik. Hideg konzervet is mindig így nyissunk
ki. A melegített dobozos konzervet úgy
nyitjuk ki, hogy konyharuhával megfogva kiemeljük a forró vízből, néhány
másodpercre hideg vizet csurgatunk rá, majd a konzervnyitót úgy szúrjuk a
fedőbe, hogy a dobozt kissé ferdén tartjuk. így ugyanis a doboz felső szélén
levegő és nem folyadék van. Ide szúrjuk a konzervnyitót, és így elkerüljük,
hogy a dobozból a lé kispriccelj en.