KONZERVEK




Ma már a főzés elképzelhetetlen konzervek nélkül.
Használatukkal időt, munkát takaríthatunk meg, mentesülünk a napi bevásárlás gondjától is, hiszen tárolhatók. A választék bőséges: a főzelék- és gyümölcskonzerveken kívül kapható többféle vagdalt hús pástétom, húskrém, bébiétel és kalóriaszegény gyümölcskészítmény stb. Felhasználásukkal a főzési időt jelentékenyen lerövidíthetjük, mert a konzervek már előkészített, tehát tisztított, főzött, darált, áttört stb. anyagokat tartalmaznak. Felhasználásuk is ennek megfelelően történjék. A főzelékfélékhez előbb elkészítjük a rántást, föleresztjük, felfőzzük, ízesítjük, és utoljára tesszük bele pl. a zöldbabot, zöldborsót stb. Ezzel már nem főzzük, csak átmelegítjük. Angolos körethez a főzelékféléi saját levében (az üveget vagy dobozt forró vízbe állítva) melegítjük meg, majd leszűrjük, és vajjal, esetleg tejszínnel meglocsolva, apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk. A vagdalt húsok, pástétomok a dobozból kivéve azonnal, tehát hide­gen is fogyaszthatók. Ha töltelékfélékhez, rakott ételekhez vagy leves­betétnek használjuk, csak rövid ideig süssük, illetve főzzük őket. A Rekord leveskockákból nemcsak jó levest készíthetünk - tetszés szerinti betéttel tehetjük még ízesebbé -, hanem felhasználhatjuk egyéb levesek, főzelékek, rizsételek ízesítésére is. Levest úgy készítünk leveskockából, hogy egy liter vizet felforralunk, beleteszünk 2 leveskockát, és lassan forraljuk, hogy oldódjon. Közben néhányszor megkeverjük, nehogy az edény aljára ragadjon. Nyolc-tízpercnyi forralás után főzzük bele a betétet, vagy a forró levest a tányér­ban elkevert tojássárgájára öntve tálaljuk. A készétel-konzervek melegítés után azonnal fogyaszthatók. Úgy melegítsük, hogy a lezárt üveget vagy dobozt helyezzük meleg vízbe, és melegítsük forrásig. A doboz vagy üveg nagyságától függően 10-20 percig forraljuk. Ezalatt annyira átmelegszik, hogy tálalható. A már forró üveges konzervet úgy nyitjuk ki, hogy konyharuhával meg­fogva a forró vízből kivesszük, először a záró gyűrűt távolítjuk el, majd a fém fedőlapját. Ha nem tudnánk azonnal leemelni, akkor egy kés pengéjét dugjuk a gumigyűrű és a lapka közé, és mozgassuk óvatosan, míg a fedőlap le nem válik. Hideg konzervet is mindig így nyissunk ki. A melegített dobozos konzervet úgy nyitjuk ki, hogy konyharuhával meg­fogva kiemeljük a forró vízből, néhány másodpercre hideg vizet csurga­tunk rá, majd a konzervnyitót úgy szúrjuk a fedőbe, hogy a dobozt kissé ferdén tartjuk. így ugyanis a doboz felső szélén levegő és nem folyadék van. Ide szúrjuk a konzervnyitót, és így elkerüljük, hogy a dobozból a lé kispriccelj en.