A FŐZÉS ALAPFOGALMAI




Ételeink előkészítésekor általában négy konyhai alapműveletet külön­böztetünk meg: a főzést, a párolást, a pirítást és a sütést.
Főzésnek nevezzük azt az eljárást, amikor egy-egy élelmiszert (húst, főzelékfélét} bő vízben, folyadékban forrásig hevítünk azért, hogy puhá­ra főzve, emberi táplálkozás céljára élvezhetővé, könnyebben emészthe­tővé tegyük. A főzést kétféleképpen kezdhetjük meg: hideg vagy forró vízben, aszerint, hogy mi a főzés tulajdonképpeni célja. Ha például jó erős húslevest akarunk főzni, akkor mindig hideg vízben kezdjük el a hús és a csontok főzését, ha viszont ízletes, zamatos főtt húst kívánunk, akkor forrásban levő vízbe tegyük fel a húst és a csontokat, mert a forrásban levő víz kicsapja a fehérjét, összefogja a hús rostjait, megakadályozza, hogy főzés közben fehérjetartalma, íze, zamata kilúgozódjék. Ez a halakra, szárnyasokra és más főtt ételekre is vonatkozik.
A párolást (magyartalanul dinsztelést) az különbözteti meg a főzéstől, hogy nem bő, hanem mindig rövid lében végezzük. A hús- vagy főzelék­féle szinte a saját levében, gőzében párolódik puhára. Ezért a párolás legfontosabb szabálya, például párolt hús készítésekor, hogy a húst előzőleg egy kevés forró zsírban körülsütjük, a forró zsír a rostokat összefogja, és így a hús zamata párolás közben sem vész el. Ezután mindig csak annyi vizet, húslevest vagy más folyadékot öntünk alá, hogy megfelelő gőz képződjék, amelyben a hús jó puhára párolódhat.
A pirítást (magyartalanul resztelést) mindig forró zsiradékban végez­zük. Az a vágott hagyma, amelyet hideg zsiradékba teszünk, nem pirul, hanem fonnyad, nem is szólva arról, hogyha például a burgonyát hideg zsiradékban akarjuk pirítani, kétszer annyit vesz fel, mintha forróba tennénk,,és nem is pirul meg olyan szépen, egyenletesen. Ez a szabály a pirított gombára és minden más pirított ételfélére egyaránt érvényes.
A sütés a konyhai alapműveletek legtöbb figyelmet igénylő része. A frissensülteket mindig forró zsiradékban süssük, mert így a zsiradék a hús vagy egyéb frissensült külső felületén levő rostokat összehúzza, ezáltal nem engedi a nedveket a sütés tartama alatt elpárologni, a hús ízét, zamatát megtartja, szép színt kap, és valóban friss, ropogós, ízletes lesz.
A bundázott húsféléket, halakat stb. bő forró zsiradékban, míg a natúr sülteket egy kevés forró zsiradékban sütjük. Ha a sütést zárt térben (sütőben) végezzük, akkor is általános érvényű szabály, hogy magas hőfokon kezdjük meg, kivéve néhány könnyebb tésztafélét, pis­kótát, felfújtat. Ha azután a pecsenye vagy egyéb sült étel már szép színt kapott, akkor mérsékelt, egyenletes tűzön fejezzük be a sütést.

A konyhatechnikai eljárások között igen fontos az ételek sűrítése. Ennek négy módja van: berántás, habarás, lisztszórás (staubolás) és sűrítés liszttel összegyúrt vajjal.
Rántással nemcsak sűrítünk, hanem ízesítünk is egyes ételeket. A rántás lisztjét a már meleg zsiradékba tegyük, és az étel jellege szerint világosra vagy barnára pirítjuk. Világos rántást készítünk a zöldfőzelékeknek, mártásoknak, barnább rántást a hüvelyeseknek, ká­posztának. A megpirított rántásba tesszük az ízesítőket; a hagymát, zöldpetrezselymet, köménymagot, majoránnát stb. Ha pirospaprikát, fokhagymát is teszünk bele, utána azonnal eresszük fel hideg vízzel a rántást, mert különben megkeseredik. A rántásba a hagymát elég ha durvábbra vágjuk, pár percig pirítjuk, majd a rántást föleresztve szűrőn keresztül öntjük a sűrítendő ételbe, így nem úszkálnak majd benne hagymadarabok. A vágott petrezse­lyem- és zeller zöldjét, kapor, tárkony stb. egy részét tegyük csak a rántás­ba, a többit pedig apróra vágva keverjük a már majdnem készételbe. Így íze-zamata jobban érvényesül.
A habarás nem egyéb, mint tejjel, tejföllel simára kevert liszt, amit a sűrítendő ételbe szűrünk. Főleg gyümölcsmártások, levesek készítése­kor használjuk, vagy ha zsír nélkül akarjuk az ételt sűríteni.
A lisztszórást akkor alkalmazzuk, amikor egy-egy ételt csak kevéssé akarunk sűríteni. A lisztet csak akkor hintsük az ételre, ha a levét teljesen elfőtte, amikor már zsírjára sült, és mindig csak keveset. Elke­verjük vele, végül levessel vagy vízzel fölengedjük.
A lisztül összegyúrt vajat egy-egy túl hígra sikerült mártás vagy krémle­ves gyors sűrítésére használjuk. Ezzel úgy sűrítünk, hogy egy kevés vajat liszttel jól összegyúrunk, és folytonosan keverve a sűrítendő ételbe aprítjuk, majd tovább keverve addig hagyjuk a tűzön, amíg a kívánt sűrűséget el nem érte,
Lazítás alatt a tészták kelesztését, dagasztását, a különböző masszák, vajkrémek kikeverését, kidolgozását, a habverést értjük. A lazítás tulaj­donképpeni célja, hogy minél több levegőt vigyünk be (a kikeveréssel, kidolgozással) a masszába, hogy ez által is szaporítsuk, és könnyebbé tegyük.
Derítés. A főzés közben esetleg zavarossá vált erőlevest, húslevest vagy aszpikot tojásfehérjével tisztítjuk - derítjük - olyképpen, hogy a tojásfehérjét félig felverjük, egy kevés hideg vízzel és paradicsompüré­vel elkeverjük, majd folytonos keveréssel a levesbe vagy aszpikba önt­jük és forráspontig hevítjük. Ha felforrt, levesszük a tűzről, hagyjuk leülepedni, és utána sűrű tüllön (szűrőruhán) lassan leszúrjuk.