TERÍTÉS-TÁLALÁS




Az utóbbi évtizedekben a családok életritmusa megváltozott, és ennek következtében ma már mások az étkezési formák is; egyre ritkábban van együtt étkezések idején a család. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy nem kell törődni a terítéssel, tálalással. Hétköznapokon, amikor a családtagok a legkülönbözőbb időpontok­ban étkeznek, célszerű a tálcán való terítés. Erre tesszük a tányért, evőeszközt, szalvétát, kenyeret, esetleg kistányérban a savanyúságot, csészében a mártást stb. Az ételt is tányérra téve tálaljuk. így nem kell az egész asztalt elfoglalni. Ha a család több tagja egyszerre étkezik, az asztalra - amely ma már többnyire műanyag borítású vagy lakkozott - minden teríték alá egy kis szettet tegyünk. Cserélésük, tisztántartásuk sokkal könnyebb, mint egy-egy abroszé, és kellemes színfoltot is jelentenek az asztalon. A szettek készülhetnek vászonból, kartonból, rafiából stb., csak az a fontos, hogy jól moshatók, tisztíthatók legyenek. A hagyományos porcelán „étkezőkészletek" táljait (pl. leveses, már­tásos, főzelékes stb.} ma már alig tudjuk kihasználni, sokkal inkább a tűzálló vagy ún. tálalóedényeket, amelyekben főzzük, sütjük és tálal­juk is az ételt. Ezek különböző árban és minőségben kaphatók. A tányéroknál sem kell mindig ragaszkodnunk a meg szokott lapos-és mélytányér okhoz. Sokfele formájú, méretű tálka kapható, amelyek a mártásos ételek, főzelékek, egytálételek tálalására alkalmasak. Ünnepi alkalmakkor, ha együtt a család, vegyük elő a fehér vagy pasztellszínű damasztabroszt (ha sokáig nem használjuk, úgyis megsár­gul), a porcelán tányérokat, a szép poharakat. Az asztalt azonban nem kell túlzsúfolni, amit lehet - és amire étkezés közben szükségünk lesz -, tegyük az asztal közelében elhelyezett kis tálalóasztalra, így nem kell majd percenként felugrálni az asztaltól.
A legegyszerűbb étel élvezeti értékét is emeli az ízléses tálalás! A levesekbe tálaláskor - jellegüktől függően - egy kevés apróra vágott petrezselyem- vagy zellerzöldet, metélőhagymát vagy reszelt sajtot szórhatunk. Egyes levesbetéteket, pl. a pirított zsemlekockát stb. külön tálaljuk.
A köretek közül a rizst, a rizottót tejmerő kanálba nyomkodjuk le szorosan, és így, félgömb alakban tálalhatjuk. A tányérra tett burgonyapürét zsírba vagy vízbe mártott evőkanállal kissé lelapítjuk, és legyező formára bordázzuk. A tányérra előbb mindig a köretet tegyük, azután a húst és a mártást. Egybesült, szeletelt fehér húsoknál (karaj, szárnyas) a pecsenyelét mindig a hús alá, és ne rá öntsük, míg a pörkölt, paprikás, vadas stb. mártással a húst bevonjuk. Az önálló mártásokból (tartár, paradicsom, sajt stb.) külön csészében is tegyünk az asztalra.
A kitálalt ételeket (jellegüknek megfelelően) meghinthetjük reszelt sajttal vagy főtt tojással, meglocsolhatjuk egy kevés tejfellel, pecsenyéiével, paprikás zsírral, díszíthetjük karikára vágott zöldpaprikával, para­dicsommal, keménytojás-szeletekkel, ropogósra sült hagymával, petre­zselyem- vagy zellerzölddel, salátalevéllel stb.. A rántott csirkét néhány szál zsírban ropogósra sütött petrezselyemzölddel díszítjük. Mindig csak az éld jellegéhez illő, ehető díszítést használjunk, és csak annyit, amennyi kiemeli, de nem nyomja el az ételt. Sok süteményt tálaláskor porcukorral hintünk meg. Az egybesült tésztákat felvágás előtt a tepsiben cukrozzuk meg úgy, hogy a porcukrot kis szűrőkanálba öntjük, és rászitáljuk a süteményre. Hideg krémeket, egyes tortákat stb. tejszínhabbal díszítünk. Ezt nyomózsákkal végezzük, vagy ha nincs, akkor a kemény tejszínhabot nylonzacskóba öntjük, a zacskó egyik sarkát levágjuk, a zacskó nyilasat összefogjuk, a habot feszesre szorítjuk benne, majd a nyilason kinyom­juk és 'tetszés szerint formázzuk. Változatosabbá tehetjük a tejszínhab­bal való díszítést, ha a babot megtűzdeljük néhány szem hámozott és szálasra vágott mandulával, vagy csokoládét reszelünk rá.