A HELYES ÉTREND




Az egészséges táplálkozás egyik alapfeltétele a helyes étkezési ritmus betartása. Nem mindegy, hogy a napi táplálékot mikor és milyen mennyiségben fogyasztjuk el.
Egy régi közmondás szerint: Reggelizzél bőségesen, Ebédeljél szerényen, Vacsorázzál, mint egy koldus, Egészséged így lesz!
Ezt a tanácsot érdemes megszívlelni! Sajnos a valóságban sokszor éppen fordított a helyzet, mert sokan reggeli nélkül - legfeljebb egy fekete­kávéval - indulnak el otthonról, napközben rendszertelenül esznek, és a főétkezés a vacsora, amikor alaposan jóllaknak, és utána már legfeljebb a tévé és a lefekvés következik. A reggeli étkezésre érdemes nagyobb gondot fordítani, mert befolyá­solhatja egész napi közérzetünket, munkaképességünket is. A déli étke­zés - az ebéd - lehetőleg azonos időpontban legyen, a vacsora pedig korán, és könnyű ételekből álljon: tejből és tejtermékekből vagy tojás­ból, főzelékből, salátafélékből, sovány húsból, halból stb., és gyümölcs egészítse ki. Friss gyümölcsöt, salátát vagy főzelékfélét mindennap fogyasszunk! A korszerű táplálkozás egészségünket védi! Ma már bebizonyosodott, hogy sok betegség előidézője lehet a helytelen étkezési szokás, az egyes étkezések közötti mennyiségi aránytalanság, a túltápláltság, vagy a másik véglet: a helytelen fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás. Az emberi szervezetnek szüksége van fehérjékre, azaz testépítő anyagokra (hús, tejtermék, tojás stb.); szénhidrátokra és zsírokra, azaz energiát adó anyagokra (liszt és tésztafélék, cukor, zsiradék stb.); vitaminokra és ásványi anyagokra, azaz védő tápanyagokra és járulékos anya­gokra, szín-, íz anyagokra stb..
Ezek az anyagok biztosítják az emberi szervezet zavartalan fejlődé­sét, megújulását, fenntartását, munkavégző képességét, működésének szabályozását, védettségét. Mivel ezek az életfontosságú anyagok kü­lönböző élelmiszerekben más-más mennyiségben fordulnak elő, egyik­ben esetleg egyáltalán nincsenek, másikban pedig nagy mennyiségben vannak meg, csak a vegyes táplálkozás biztosítja tápanyagszükségletünket. Csak orvosi rendeletre - egyes betegségek esetén, diétás étrend­ben lehet megvonni bizonyos mértékben fehérjéket vagy szénhidrátot, esetleg zsírokat. Szervezetünk energiaszükségletét kalóriában fejezzük ki. Ez a kalória mennyiség függ a kortól, a nemtől, a végzett munkától és még sok más tényezőtől. Élelmiszereink tápanyagértékét is kalóriában jelöljük meg. De ne feledjük, hogy nem kalóriákat fogyasztunk, nem fehérjéket és ásványi sókat, hanem ételeket.  És ha ezek az ételek megfelelő alapanyagokból, jól vannak elkészítve, megfelelő időben és mennyiségben, változatos összetételben fogyasztjuk őket, akkor eleget tettünk a korszerű táplálko­zás követelményeinek. A helyes étrend legalább olyan fontos, mint az ételek jó elkészítése. Az étrend összeállításánál sok mindent kell figyelembe vennünk: ha például a család napi főétkezéséről van szó, a tápanyag- és kalória­igényt ki kell elégítenie, ki kell domborodnia az idényjellegnek, minden családtag — gyerekek és idősebbek - számára megfelelőnek kell lennie, nem lehet túl munkaigényes és drága stb. Nem helyes, ha egy-egy étkezésen belül csupa nehezen emészthető, laktató ételt adunk: pl. bablevest, székelykáposztát és túrós palacsintát. A bableves után elég a túrós palacsinta, a székelykáposzta elé pedig vagy egy könnyű levest - pl. burgonyapüré- vagy zöldséglevest -, vagy utána gyümölcsöt, esetleg könnyű felfújtat adjunk. De az sem helyes, ha csupa olyan ételt adunk, ami után egy óra múlva már éhesek vagyunk. Ha például a húsleves után húsfelfújtat adunk, adjunk hozzá bőséges köretet, mártást. Ha a húsételhez tésztaköretet adunk, pl. pörkölthöz galuskát, tarho­nyát, akkor az édesség ne legyen pl. mákos metélt. Ha a leves tejfölös, savanyú ízesítésű, akkor a főzelék ne le­gyen az. Lehetőleg a színek szerinti összeállításra is ügyeljünk: pl. paradi­csomleves után ne adjunk vöröskáposztát és édességként meggybefőttet. És bár a konzervek és mélyhűtött készítmények segítségével még télen is változatossá tehetjük étrendünket főzelék- és gyümölcsfélékkel, ne feledkezzünk meg az idényjellegről sem. Amikor csak lehet, iktassunk be napi étrendünkbe zöldfőzeléket, nyers salátát, gyümölcsöt. Nagyon megkönnyíti az étrend összeállítását, ha a konyhában egy naptárra vagy blokkra naponta felírjuk az aznapi menüt, így néhány hét múlva csak vissza kell lapoznunk, és máris kapunk ötleteket arra, hogy mit főzzünk. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük az egyes ételek gyakori ismétlését, vagy azt, hogy valamelyikről elfeledkezzünk. Érde­mes megpróbálni!