Az egészséges táplálkozás egyik
alapfeltétele a helyes étkezési ritmus betartása. Nem mindegy, hogy a napi
táplálékot mikor és milyen mennyiségben fogyasztjuk el.
Egy régi közmondás szerint:
Reggelizzél bőségesen, Ebédeljél szerényen, Vacsorázzál, mint egy koldus,
Egészséged így lesz!
Ezt a tanácsot érdemes
megszívlelni! Sajnos a valóságban sokszor éppen fordított a helyzet, mert sokan
reggeli nélkül - legfeljebb egy feketekávéval - indulnak el otthonról,
napközben rendszertelenül esznek, és a főétkezés a vacsora, amikor alaposan jóllaknak,
és utána már legfeljebb a tévé és a lefekvés következik. A reggeli étkezésre
érdemes nagyobb gondot fordítani, mert befolyásolhatja egész napi
közérzetünket, munkaképességünket is. A déli étkezés - az ebéd - lehetőleg
azonos időpontban legyen, a vacsora pedig korán, és könnyű ételekből álljon:
tejből és tejtermékekből vagy tojásból, főzelékből, salátafélékből, sovány
húsból, halból stb., és gyümölcs egészítse ki. Friss gyümölcsöt, salátát vagy
főzelékfélét mindennap fogyasszunk! A korszerű táplálkozás egészségünket védi!
Ma már bebizonyosodott, hogy sok betegség előidézője lehet a helytelen étkezési
szokás, az egyes étkezések közötti mennyiségi aránytalanság, a túltápláltság,
vagy a másik véglet: a helytelen fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás. Az emberi
szervezetnek szüksége van fehérjékre, azaz testépítő anyagokra (hús, tejtermék,
tojás stb.); szénhidrátokra és zsírokra, azaz energiát adó anyagokra (liszt és
tésztafélék, cukor, zsiradék stb.); vitaminokra
és ásványi anyagokra, azaz védő tápanyagokra és járulékos anyagokra, szín-, íz
anyagokra stb..
Ezek az anyagok biztosítják az
emberi szervezet zavartalan fejlődését, megújulását, fenntartását, munkavégző
képességét, működésének szabályozását, védettségét. Mivel ezek az
életfontosságú anyagok különböző élelmiszerekben más-más mennyiségben
fordulnak elő, egyikben esetleg egyáltalán nincsenek, másikban pedig nagy
mennyiségben vannak meg, csak a vegyes táplálkozás biztosítja
tápanyagszükségletünket. Csak orvosi rendeletre - egyes betegségek esetén,
diétás étrendben lehet megvonni bizonyos mértékben fehérjéket vagy
szénhidrátot, esetleg zsírokat. Szervezetünk energiaszükségletét kalóriában
fejezzük ki. Ez a kalória mennyiség függ a kortól, a nemtől, a végzett munkától
és még sok más tényezőtől. Élelmiszereink tápanyagértékét is kalóriában
jelöljük meg. De ne feledjük, hogy nem kalóriákat fogyasztunk, nem fehérjéket
és ásványi sókat, hanem ételeket. És
ha ezek az ételek megfelelő alapanyagokból, jól vannak elkészítve, megfelelő
időben és mennyiségben, változatos összetételben fogyasztjuk őket, akkor eleget
tettünk a korszerű táplálkozás követelményeinek. A helyes étrend legalább
olyan fontos, mint az ételek jó elkészítése. Az étrend összeállításánál sok
mindent kell figyelembe vennünk: ha például a család napi főétkezéséről van
szó, a tápanyag- és kalóriaigényt ki kell elégítenie, ki kell domborodnia az
idényjellegnek, minden családtag — gyerekek és idősebbek - számára megfelelőnek
kell lennie, nem lehet túl munkaigényes és drága stb. Nem helyes, ha egy-egy
étkezésen belül csupa nehezen emészthető, laktató ételt adunk: pl. bablevest,
székelykáposztát és túrós palacsintát. A bableves után elég a túrós palacsinta,
a székelykáposzta elé pedig vagy egy könnyű levest - pl. burgonyapüré- vagy
zöldséglevest -, vagy utána gyümölcsöt, esetleg könnyű felfújtat adjunk. De az
sem helyes, ha csupa olyan ételt adunk, ami után egy óra múlva már éhesek
vagyunk. Ha például a húsleves után húsfelfújtat adunk, adjunk hozzá bőséges
köretet, mártást. Ha a húsételhez tésztaköretet adunk, pl. pörkölthöz galuskát,
tarhonyát, akkor az édesség ne legyen pl. mákos metélt. Ha a leves tejfölös,
savanyú ízesítésű, akkor a főzelék ne legyen az. Lehetőleg a színek szerinti
összeállításra is ügyeljünk: pl. paradicsomleves után ne adjunk vöröskáposztát
és édességként meggybefőttet. És bár a konzervek és mélyhűtött készítmények
segítségével még télen is változatossá tehetjük étrendünket főzelék- és
gyümölcsfélékkel, ne feledkezzünk meg az idényjellegről sem. Amikor csak lehet,
iktassunk be napi étrendünkbe zöldfőzeléket, nyers salátát, gyümölcsöt. Nagyon
megkönnyíti az étrend összeállítását, ha a konyhában egy naptárra vagy blokkra
naponta felírjuk az aznapi menüt, így néhány hét múlva csak vissza kell
lapoznunk, és máris kapunk ötleteket arra, hogy mit főzzünk. Ezzel a módszerrel
elkerülhetjük az egyes ételek gyakori ismétlését, vagy azt, hogy valamelyikről
elfeledkezzünk. Érdemes megpróbálni!