KUKTA
Mai háztartások egyik
nélkülözhetetlen darabja a kukta fazék. Használata a főzési időt kb.
egynegyedére csökkenti, és ezzel az időn kívül tüzelőt (vagy gázt és villanyt)
takarítunk meg.
A kuktában megmarad az ételek
íze, zamata, friss színe, a főzőlé nem párolog el. A gőzben (rostélyon) párolt
főzelékek vitamin- és ásványi anyag tartalma alig lúgozódik ki. Leves főzésekor
az edényt legfeljebb háromnegyed részéig szabad megtölteni. Alig valamivel több
vizet használjunk, mint amennyi levest akarunk készíteni, mert a kuktából
nagyon kévés, víz párolog el. A főzést idő végén a fazekat fokozatosan hűtsük
le - esetleg hideg vízbe állítva a szelepet ne emeljük meg, mert a
leves kifuthat.
Ha sültet készítünk, akkor a
hús minden oldalát előbb zsírban futtassuk ál, fűszerezzük szükség szerint,
majd emeljük ki a húst, helyezzük a fazék aljára a rostélyt, tegyük rá a húst,
öntsünk alá kb. 2 dl vizet, és a fedőt lezárva főzzük a táblázatban megadott ideig.
A megpuhult húst egy másik edényben - a sütőben megpiríthatjuk.
A pörköltféléket előbb
készítsük el a szokásos módon, a húst pirítsuk le zsírjára, ontsuk fel 1-11/2 dl vízzel, és a fedőt lezárva főzzük a
megadott ideig. A friss főzelékféléket rostélyra helyezve és kb. 11/2-2
dl vízzel főzzük a szükséges ideig. Utána a nyomást azonnal csökkentsük, nehogy
túlfőzzük,
A kuktában kifőzhetünk száraz
tésztát, makarónit stb. Az edényt félig töltsük meg sós vízzel, forráskor
tegyük bele a tésztát, kavarjuk meg, zárjuk le a fedőt, és nyomás alatt (a
tészta fajtájától függően) főzzük 3-6 percig.
Készíthetünk párolt rizst is a
kuktában. Egy dl, jól megmosott rizsre 2 dl vizet öntünk, 1 kávéskanál zsírt,
esetleg 1-2 szál zöldpetrezselymet vagy egy kevés ételízesítőt teszünk bele,
megsózzuk, és a fedőt lezárva, a forrástól számított 8 percig főzzük. A fazekat
fokozatosan hűtsük le.
A kuktában bármilyen ételt
megmelegíthetünk anélkül, hogy odaégetnénk. A fazék aljára öntsünk kb. 2 dl
vizet, tegyük bele a rostélyt, és helyezzük rá a melegítendő ételt olyan
edényben, amely könnyen belefér a kuktába (kisebb lábos vagy tálka, porcelán
csésze stb.). Az edény lezárása után forrástól számított 5-6 percig gőzöljük,
majd a fazekat fokozatosan lehűtjük.