A KORSZERŰ KONYHA ESZKÖZEI, ALAPANYAGAI




KUKTA

Mai háztartások egyik nélkülözhetetlen darabja a kukta fazék. Hasz­nálata a főzési időt kb. egynegyedére csökkenti, és ezzel az időn kívül tüzelőt (vagy gázt és villanyt) takarítunk meg.
A kuktában megmarad az ételek íze, zamata, friss színe, a főzőlé nem párolog el. A gőzben (rostélyon) párolt főzelékek vitamin- és ásványi anyag tartalma alig lúgozódik ki. Leves főzésekor az edényt legfeljebb háromnegyed részéig szabad megtölteni. Alig valamivel több vizet használjunk, mint amennyi levest akarunk készíteni, mert a kuktából nagyon kévés, víz párolog el. A főzést idő végén a fazekat fokozatosan hűtsük le - esetleg hideg vízbe állítva a szelepet ne emeljük meg, mert a leves kifuthat.
Ha sültet készítünk, akkor a hús minden oldalát előbb zsírban futtas­suk ál, fűszerezzük szükség szerint, majd emeljük ki a húst, helyezzük a fazék aljára a rostélyt, tegyük rá a húst, öntsünk alá kb. 2 dl vizet, és a fedőt lezárva főzzük a táblázatban megadott ideig. A megpuhult húst egy másik edényben - a sütőben megpiríthatjuk.
A pörköltféléket előbb készítsük el a szokásos módon, a húst pirítsuk le zsírjára, ontsuk fel 1-11/2 dl vízzel, és a fedőt lezárva főzzük a meg­adott ideig. A friss főzelékféléket rostélyra helyezve és kb. 11/2-2 dl vízzel főzzük a szükséges ideig. Utána a nyomást azonnal csökkentsük, nehogy túlfőz­zük,
A kuktában kifőzhetünk száraz tésztát, makarónit stb. Az edényt félig töltsük meg sós vízzel, forráskor tegyük bele a tésztát, kavarjuk meg, zárjuk le a fedőt, és nyomás alatt (a tészta fajtájától füg­gően) főzzük 3-6 percig.
Készíthetünk párolt rizst is a kuktában. Egy dl, jól megmosott rizsre 2 dl vizet öntünk, 1 kávéskanál zsírt, esetleg 1-2 szál zöldpetrezselymet vagy egy kevés ételízesítőt teszünk bele, megsózzuk, és a fedőt lezárva, a forrástól számított 8 percig főzzük. A fazekat fokozatosan hűt­sük le.
A kuktában bármilyen ételt megmelegíthetünk anélkül, hogy oda­égetnénk. A fazék aljára öntsünk kb. 2 dl vizet, tegyük bele a rostélyt, és helyezzük rá a melegítendő ételt olyan edényben, amely könnyen belefér a kuktába (kisebb lábos vagy tálka, porcelán csésze stb.). Az edény lezárása után forrástól számított 5-6 percig gőzöljük, majd a fazekat fokozatosan lehűtjük.